Wereldvredesdag: 'Donkere wolken mogen hoop niet verduisteren'
Vandaag woensdag 21 september 2022 wordt op initiatief van de VN wereldwijd de Internationale Dag voor de Vrede gehouden. De aankondiging van de Russische president Vladmir Poetin voor een gedeeltelijke mobilisatie voor de verdediging van de natie, waarbij hij ook de inzet van kernwapens weigerde uit te sluiten, bevestigde vanmorgen nogmaals dat de hoop vrede in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog nooit zo sterk in het gedrang was. Het mag niet doen vergeten dat vrede niet louter afhankelijk is van arbitraire keuzes van politieke leiders en hun entourage.
Oorlog is mensenwerk, maar dat is net zo goed het geval voor de vrede.
Samenwerking en dialoog
Tijdens zijn recente reis naar Kazachstan herinnerde paus Franciscus eraan dat er niet alleen in Oekraïne, maar ook op vele andere plaatsen in de wereld - vaak vergeten – kleine en grote conflicten worden uitgevochten. Sinds de Cubacrisis was het gevaar op de inzet van kernwapens nog nooit zo reëel. Desondanks eindigde de paus zijn slottoespraak tot de deelnemers aan het interreligieuze wereldcongres met een hartstochtelijk pleidooi voor wereldvrede. Hij wees nadrukkelijk de dwaasheid en de waanzin van oorlog af. Hij hield een krachtige oproep tot de hervatting van de onderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne, maar ook in andere conflicten elders in de wereld. De enige oplossing is vrede en de enige manier om tot vrede te komen is dialoog, sprak de paus. Terloops voegde hij eraan toe dat er wereldwijd minder oorlogen zouden zijn als vrouwen meer betrokken worden bij besluitvorming en stelde zijn hoop op jongeren, die een bijzondere verantwoordelijkheid dragen in de zorg voor de schepping.
Lees verder onder de afbeelding.
Manifest voor Vrede
Volgens de werkgroep Veiligheid en Ontwapening van de vredesbeweging Pax Christi Vlaanderen doet het conflict tussen Rusland en Oekraïne ons opnieuw beseffen dat wij in een wereld met oorlog leven. De verschrikkingen van die oorlogen dwingen ons om keuzes te maken en oplossingen te zoeken. De gebeurtenissen dwingen ons ook om op zoek te gaan naar een nieuw concept van collectieve veiligheid, met een versterking van de rol van instellingen zoals de VN, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) én zelfs de EU.
In het spoor daarvan moeten ook de inspanningen versterkt worden voor vredesdiplomatie en vredesopbouw. De opdracht om na te denken over wat vrede is en hoe we vrede kunnen bevorderen is een opdracht voor ons allemaal en niet enkel voor politici en militairen.De chaos en onzekerheid van vandaag moet ook een aansporing zijn om de democratie, rechtsstaat, mensenrechten en solidariteit meer dan ooit te koesteren en te bevorderen.
Lees verder onder het videofragment.
Wittelintjesactie en beiaardmuziek
De oproep tot vrede krijgt vanmiddag in Brugge van 15 tot 16 uur alvast weerklank met een Stiltecirkel aan de Vredesboom in Brugge. Het is meteen ook het startmoment van een Vredesweek met lezingen, vorming, bezinning en andere gemeenschappelijk initiatieven in het teken van Laat niemand achter. Dat vredesthema is ontleend aan een engagement in de Agenda 2030 van de VN voor de bestrijding van armoede. Met die strijd tegen armoede wordt meteen ook werk gemaakt van vrede. Bewegingen uit het Brugse die vrede een warm hart toedragen, lanceerden eerder al een Wittelintjesactie, waarmee mensen hun verlangen naar vrede kunnen kenbaar maken. Door een wit lintje te hangen aan de fiets, de auto, de voordeur of op andere zichtbare plaatsen kunnen mensen hun stem voor de vrede laten horen. Laten wij witte lintjes verspreiden als een vredesvirus.
In Leuven start er om 14 uur een vredeswandeling aan het standbeeld van De Onbekende Oorlogsvrouw op het Benedenplein, die na een tocht van ca. 5,5 kilometer eindigt aan het standbeeld Vuurstaal in Korbeek-Lo. De tocht brengt de deelnemers langs historische plaatsen die gelinkt zijn aan de twee Wereldoorlogen en onderweg wordt ook stilgestaan bij acties voor vrede en rechtvaardigheid.
Zowel in Leuven als in Brugge worden vandaag vredesliederen gespeeld door de beiaardiers. In Leuven speelt Luc Rombouts muziek voor vrede, van de Ode an die Freude tot Enola Gay op de beiaarden van de bibliotheek (om 13 uur), de Parkabdij (om 17 uur) en het Groot Begijnhof (om 17 uur).