Restauratie van kerk van Bovekerke

7 jaar na aanvraag kan restauratie plaatsvinden van Sint-Gertrudiskerk, tijdens WO I door Duitsers als hospitaal en nadien als pakhuis gebruikt.
30/09/2022 - 15:13
Sint-Gertrudiskerk Bovekerke
Sint-Gertrudiskerk Bovekerke © Onroerend Erfgoed/Pol Vanneste

In het West-Vlaamse Bovekerke (Koekelare) is de restauratie gestart van de neoromaanse Sint-Gertrudiskerk, met zijn fraaie, geklasseerde Romaanse toren uit de 12de eeuw. De aanvraag voor de restauratie werd al 7 jaar geleden ingediend. De kosten van de werken worden geraamd op 867.465 euro.

Volgens Etienne Mostrey, de voorzitter van het kerkbestuur, gaat het om een ingrijpende renovatie. De werken omvatten een nieuwe dakbedekking met leien, nieuwe dakgoten, vier nieuwe wijzerplaten voor de kerkklok, het hervoegen van delen van de kerkmuren, het vervangen van de slechte dakgebinten en het herstellen van de glasramen. Binnenin wordt de kerk herbepleisterd en geverfd en ook de houtworm en de zwammen worden bestreden.

De veldstenen toren is een restant van de romaanse kruiskerk uit de 12de eeuw. Vermoedelijk werd die eerste kerk van Bovekerke gesticht door de abt van de Sint-Bertijnsabdij van Sint-Omaars (Noord-Frankrijk). Bij de bouw van de nieuwe driebeukige bakstenen kerk in 1841-1848, naar een ontwerp van Pierre Buyck, werd de toren behouden als oosttoren met portaal.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de kerk bezet door de Duitsers. Bij beschietingen gingen zowel het orgel als de klokken verloren. Tussen 1920 en 1923 volgde een herstelling van de parochiekerk. In 1974 werd de oude toren beschermd en in 1978-1979 werd de Romaanse toren gerestaureerd.

Bron: Het Nieuwsblad/Onroerend Erfgoed