Paus roept op tot kerkelijke eenheid
Paus Franciscus heeft gisterenavond in de Sint-Pietersbasiliek in Rome een niet mis te verstane oproep gedaan tot kerkelijke eenheid. Hij lanceerde zijn oproep tijdens de herdenkingsviering voor de start van het Tweede Vaticaanse Concilie, dat op de kop af zestig jaar geleden van start ging op vraag van paus Johannes XXIII en zou duren van 1962 tot 1965. Vaticanum II moest volgens Johannes XXII de rooms-katholieke Kerk opnieuw bij de tijd te brengen (aggiornamento) met belangrijke verwezenlijkingen zoals de liturgie in de volkstaal en de dialoog met de andere Kerken (oecumene), het jodendom en de andere niet-christelijke religies (interreligieuze dialoog). In zijn homilie verdedigde paus Franciscus nadrukkelijk de universele geldigheid en het belang van het concilie.
De paus vroeg om niet toe te geven aan de bekoring van de polarisatie. Het concilie herinnert ons eraan dat de Kerk, naar het beeld van de Drie-eenheid, allereerst gemeenschap is. De duivel daarentegen wil het onkruid van verdeeldheid zaaien. Hij uitte ook kritiek op zowel progressieven als traditionalisten, die verlangen naar een vervlogen wereld, die door hun verdeeldheid het hart van hun Moeder de Kerk verscheuren. Daartegenover plaatste de paus een vrije en bevrijdende Kerk, die weet te weerstaan aan de wind van wereldsgezindheid en de mode van de tijd, en waarin geestelijken hun agenda niet boven het Evangelie stellen.
Franciscus riep de katholieken op om hun geloof met vreugde te beleven, eigenbelang opzij te schuiven en de dienaar van allen te zijn om zo ook echt broeders en zusters van elkaar te worden. De postconciliaire Kerk, besloot de paus, moet samen met anderenin de wereld staan zonder zich boven anderen te plaatsen. Het moet een Kerk zijn die vooral onder de armen is en niet vastloopt in traditie.
Bron: VIS/Reuters/EFE