Spaanse bisdommen vieren heilige Teresa van Ávila

Teresa van Ávila werd zalig verklaard door paus Paulus V op 24 april 1614 en heilig verklaard door paus Gregorius XV op 12 maart 1622.
15/10/2022 - 13:37
Teresa van Ávila
Teresa van Ávila © Carmelitana, Karmel Mechelen

Op zaterdag 15 oktober wordt in de Spaanse bisdommen Salamanca en Ciudad Rodrigo het startschot gegeven voor een TeresiaansJaar, als eerbetoon aan een van de beroemdste mystici van de katholieke Kerk. Het jaar herdenkt de vierhonderdste verjaardag van haar heiligverklaring en het feit dat zij door paus PaulusVI als de eerste en een van de weinige vrouwen werd uitgeroepen tot kerkleraar. De Spaanse heilige Teresa van Ávila is vooral bekend omwille van haar mystieke geschriften en van de hervorming van de Karmel in de zestiende eeuw. Om die hervorming gestalte te geven, stichtte zij in 1562 het klooster van de heilige Jozef in Ávila, van waaruit de observantiebeweging zich over heel Europa zou verspreiden. In 2014-2015 werd al eens wereldwijd een Teresiaans Jubeljaar gevierd naar aanleiding van de 500ste verjaardag van Teresa Sánchez de Cepeda Dávila y Ahumada, zoals Sint-Teresa van Jezus voluit heet. De viering van het Teresiaans jaar, dat deze keer beperkt blijft tot de bisdommen Salamanca en Ciudad Rodrigo, eindigt op 15 oktober 2023. 

In een brief voor de start van het feestjaar bestempelt Florentino Gutiérrez, de vicaris-generaal van het bisdom Salamanca, de Spaanse heilige karmelietes als een reus van de katholieke Kerk. Hij betreurt dat haar erfenis in onze geseculariseerde samenleving nog voor zovelen totaal onbekend is. Dit Teresiaanse jaar is een kans om de leer en het werk van Teresa van Ávila opnieuw bij een ruimer publiek bekend te maken. Dat is volgens hem ook van de redenen waarom deze paus zich zo volmondig achter de viering van dit bijzondere jaar heeft geplaatst. Tot slot bemerkt hij nog dat het erg uitzonderlijk was dat een vrouw in die tijd zo’n grote invloed had op zowel de Kerk als de samenleving als geheel. Daardoor kan zij zelf een voorbeeld zijn voor de feministen vandaag, terwijl zij anderzijds ook gelovigen de weg wijst om door gebed dichter bij God te komen.

Bron: Alfa y Omega