Montfortanen herdenken 300ste verjaardag van hun stichters dood

De volgelingen van Louis Grignion de Montfort brengen leven en werk van hun stichter op eigentijdse wijze opnieuw onder de aandacht.
21/03/2016 - 09:03

De Dochters der Wijsheid, de Broeders van Sint-Gabriël en de Montfortanen herdenken dit jaar dat hun stichter Louis Grignion de Montfort (1673-1716) driehonderd jaar geleden, op 28 april 1716 in Saint-Laurent sur Sèvre op 43-jarige leeftijd is gestorven. Pas in 1842 dook het handschrift De Ware Godsvrucht op dat hem wereldberoemd heeft gemaakt. In 1859 werd het geheel van zijn geschriften kerkelijk goedgekeurd. In 1888 werd hij zalig en in 1947 heilig verklaard. Sommige van zijn geschriften zijn in de meest diverse talen vertaald en worden tot vandaag toe uitgegeven en gelezen. Het Montfortjaar wordt in ons land op vrijdag 6 mei 2016 plechtig afgesloten in Oostakker.

Verkondiging en Maria

Louis Grignion de Montfort leidde een kort, maar bewogen en vruchtbaar leven. Bij de jezuïeten in Rennes ontwikkelde hij een groot enthousiasme voor missionering en Mariadevotie. Om uitdrukking te geven aan zijn verbondenheid met Maria ging hij zich Louis Marie noemen. Hij voorzag dat zich een breuk tussen geloof en wetenschap zou aftekenen en dat er ingrijpend moest worden opgetreden omdat dit voor de Kerk desastreus dreigde te worden. Montfort was getroffen door het gebrek aan geloofsinzicht bij het gewone volk, terwijl de aandacht van de clerus niet naar de kernproblemen uitging.

Inzet voor de armen

In 1700 werd hij tot priester gewijd en in de eerste vier jaar van zijn priesterleven zou hij zich sterk vereenzelvigen met de armen in Poitiers, waar hij werkzaam was in een gasthuis voor armen. Hij ontmoette er een jong meisje, Marie Louise Trichet, dat hem een grote steun werd en die later de eerste Dochter der Wijsheid werd.

Montfortanen

In een tweede periode toonde hij zich als een onvermoeibare evangelisator, die ernaar streefde om zijn godservaring en de weg daarnaar aan anderen door te geven. Vanaf 1706 trok hij met een groepje missionarissen, die zich tijdelijk met hem engageerden, van de ene parochie naar de andere. Ofschoon hij een leefregel voor mannelijke opvolgers had geredigeerd, was er bij zijn overlijden niet een definitief geëngageerde. Slechts na zijn dood hebben enkele priesters en leken samengewerkt om zijn werk voort te zetten. Zij vormden het Gezelschap van Maria of de Montfortanen. Pas een eeuw later ontstond vanuit datzelfde charisma de tak van Broeders van Sint-Gabriël. Montfort overleed op 28 april 1716 in Saint-Laurent sur Sèvre.

Meer info over de montfortanen in ons land.