Eerder een Aziatische, dan een Afrikaanse paus
De bekende Vaticanwatcher John Allen acht het waarschijnlijker dat de volgende paus uit Azië dan uit Afrika afkomstig is, al spreekt een zwarte paus ongetwijfeld sterk tot de verbeelding. De verkiezing van Joannes Paulus II maakte in 1978 een einde aan het monopolie van Italianen op het pausschap. Sinds de verkiezing van paus Franciscus in 2013 is ook duidelijk dat ook Europa geen monopolie heeft op het pausschap.
John L. Allen buigt zich in een artikel in Angelus over de vraag hoe groot de kans is dat een Afrikaan de huidige paus bij een eventueel overlijden of een vroegtijdig emeritaat zou opvolgen. Vaak worden de namen van de kardinalen Robert Sarah uit Guinee en Peter Turkson uit Ghana naar voor geschoven. Maar de Afrikaanse favoriet op het laatste pausconclaaf, kardinaal Peter Turkson, is met emeritaat als prefect van het Dicasterie voor de Bevordering van Integrale Menselijke Ontwikkeling. Ook kardinaal Robert Sarah is niet langer prefect van de voormalige Congregatie voor de Goddelijke Eredienst. Terwijl kardinaal Turkson eerder progressieve kieskardinalen kan aanspreken en kardinaal Sarah eerder conservatieve die op zoek zijn naar een koerscorrectie, lijkt het volgens Allen erg onwaarschijnlijk dat een van beide een tweederdemeerderheid van de kiesgerechtigde kardinalen achter zich zou krijgen. Datzelfde geldt net zo goed voor andere kandidaten zoals de Congolese kardinaal Fridolin Ambongo Besungu en kardinaal Antoine Kambanda van Rwanda. Zij zijn nog te weinig bekend.
Azië
Anderzijds zijn er een aantal Aziatische kardinalen die regelmatig naar voor worden geschoven als kanshebber voor het pausschap. De Filipijnse kardinaal Luis Antonio Tagle, de prefect van het Dicasterie voor Evangelisatie, wordt regelmatig genoemd als topfavoriet. Hij is 65, staat bekend als charismatisch en is erg populair. Bovendien charmeert hij door zijn bescheidenheid. Blijft de vraag of hij niet te aardig is om een eigen stempel te drukken op zo’n belangrijke functie. Ook kardinaal Malcolm Ranjith van Sri Lanka, die in november 75 wordt en een ruime ervaring heeft in het Vaticaan in onder meer het Dicasterie voor de Evangelisatie, is een grote kanshebber. Bovendien studeerde hij aan de Urbania Universiteit in Rome en spreekt hij vlot Italiaans. John Allen vermoedt dat hij vooral bij eerder conservatieve kardinalen in de smaak valt.
Daarnaast moet ook rekening worden gehouden met kardinaal Charles Bo van Myanmar, die op 29 oktober 74 wordt. Hij beschikt over een grote ervaring in de wereldkerk en behoort bovendien tot de salesianen van Don Bosco. Zijn verkiezing zou een signaal van solidariteit geven met vervolgde christenen over de hele wereld. Kardinaal Lazzaro You Heung-sik uit Zuid-Korea, de prefect van het Dicasterie voor de Clerus, is wellicht te onbekend. Hij is de eerste Zuid-Koreaan die aan het hoofd kwam van een dicasterie. Volgens Allen kan hij op een komend conclaaf een belangrijke rol vervullen als kingmaker om een kandidaat in polepositie te brengen.
Bron: Angelus