Italiaanse zusters houden herinnering aan Sint-Rita levendig

De zusters schenken bruidsjurken aan toekomstige vrouwen die er zich geen kunnen veroorloven.
01/11/2022 - 12:19
De zusters krijgen iedere maand minstens tien bruisjurken
De zusters krijgen iedere maand minstens tien bruisjurken © Alveare di Santa Rita

De zusters van het Sint-Ritaklooster in Cascia (Perugia, Italië) houden de herinnering aan hun patroonheilige op een bijzondere manier levendig. Ver van alle belangstelling bezorgen ze een mooie bruidsjurk aan minder begoede bruiden, die zich anders geen fatsoenlijk bruidskleed kunnen veroorloven. Het goede werk van de zusters is mogelijk omdat vrouwen uit de regio sinds de jaren 1950 en tot op vandaag de gewoonte hebben om hun trouwjurk aan het klooster te schenken. De gebrachte jurken worden met zorg verzameld en met liefde en professionaliteit gecatalogiseerd. 

De leiding van de kleermakerij is toevertrouwd aan zuster Maria Laura, die uit een familie van kleermakers komt. Zij dankt alle dames die hun trouwjurk aan het klooster schenken van harte. Zij vertrouwen de avontuurlijke en soms moeilijke reis van hun roeping tot het huwelijk toe aan de zorg van Sint-Rita, die echtgenote, moeder en een toegewijde vrouw was. Dit is dus niet alleen een kwestie van recycleren en duurzaamheid, maar het is ook een langetermijnbelegging, voegt zij er met een knipoog aan toe. De jurken worden na de nodige aanpassingen toevertrouwd aan aanstaande bruiden zonder geld ervoor te vragen, al doen sommige van de vrouwen wel een gift voor het klooster als zij de jurk niet terugbezorgen. Volgens de zuster worden er elke maand minstens tien jurken aan het klooster geschonken, veelal van particulieren, maar soms ook gloednieuwe onverkochte trouwjurken van gespecialiseerde winkels, die nog nooit zijn gedragen. De toekomstige bruiden die langskomen kunnen ze passen in een gezellig salon.

De heilige Rita van Cascia werd in 1381 geboren in Roccaporena, een dorpje op vier kilometer van Cascia. Op 14-jarige leeftijd werd ze uitgehuwelijkt aan Fernando Mancini. Ze kregen twee zonen. Zij wilde eigenlijk kloosterlinge worden, maar bleef toch gehoorzaam wilde zijn aan haar ouders. Nadat haar man, die een bruut was, werd vermoord en ook haar twee zoons waren gestorven, trad zij toe tot het Maria Magdalenaklooster in Cascia, nadat haar de toegang tot het klooster tot driemaal toe was geweigerd. In 1628 werd zij zalig verklaard en in 1900 heilig. Zij is de patrones van de hopeloze en onmogelijke zaken en wordt ook aanroepen door vrouwen met een ongelukkig huwelijk, door kinderloze vrouwen en bij onvruchtbaarheid.

Bron: Aleteia