Vrijdag-visdag is ook goed voor het klimaat

Als de katholieke Kerk de vleesloze vrijdag wereldwijd zou herstellen, zou dit naar verluidt jaarlijks miljoenen tonnen broeikasgassen besparen.
03/11/2022 - 13:10
Klimaat
Klimaat © I.media

Volgens Britse klimaatonderzoekers kunnen katholieken een belangrijke bijdrage leveren aan de beperking van de uitstoot van broeikasgassen door opnieuw aan te knopen bij de oude traditie om 's vrijdags geen vlees te eten. Die traditie van vrijdag-visdag werd door de katholieke Kerk destijds ingevoerd als herinnering aan de kruisdood van Jezus Christus op Goede Vrijdag.

Volgens het Statische Jaarboek van de Katholieke Kerk zijn er wereldwijd ca. 1,34 miljard katholieken. Shaun Larcom, een onderzoeker landbouweconomie aan de Universiteit van Cambridge, is ervan overtuigd dat zelfs een kleine verandering in het voedingspatroon bij een kleine minderheid van de katholieken al een significante bijdrage zou kunnen leveren aan de bescherming van het milieu en de strijd tegen de opwarming van de aarde. Met zijn team onderzocht hij de impact van de oproep van de katholieke bisschoppen van Engeland en Wales uit 2011 om op vrijdag geen vlees te eten. Uiteindelijk gaf 28 procent van de katholieken in Engeland en Wales gehoor aan die oproep, maar niettemin bespaarde dit meer dan 55.000 ton koolstof per jaar. In termen van CO2-uitstoot staat dit gelijk aan 82.000 reizigers die in de loop van een jaar verzaken aan een retourreis van Londen naar New York.

Paus Franciscus heeft al gewezen op de morele noodzaak om klimaatactie te ondernemen en op de belangrijke rol van het maatschappelijke middenveld om duurzaamheid te bereiken door middel van een verandering van levensstijl, zegt Larcom. Als de paus de verplichting voor vleesloze vrijdagen voor alle katholieken wereldwijd opnieuw zou invoeren, kan dit een belangrijke bron van goedkope emissiereductie zijn. 

Lees het verslag van de studie van Cambridge University