Vroegchristelijk klooster ontdekt in Verenigde Arabische Emiraten
Archeologen hebben in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) een vroegchristelijk klooster ontdekt, dat wellicht nog dateert van vóór de verspreiding van de islam over het Arabische schiereiland. Onderzoek met de koolstof 14-methode toont aan dat het klooster werd gesticht tussen 534 en 656 na Christus. De profeet Mohammed leefde van 570 tot 632. Tegen die tijd hadden moslimlegers het grootste deel van het Arabische schiereiland veroverd.
De vondst werpt licht op een tijd waarin het christendom en de islam naast elkaar bestonden en onthult meer over de christelijk-Arabische bevolking in Oost-Arabië.
Het klooster werd ontdekt op het eiland Siniyah voor de kust van Umm al-Quwain, een van de zeven emiraten van de VAE. Daarmee wordt de faam versterkt van Al Sinniyah als een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen van de VAE. Onderzoek van het aardewerk maakt duidelijk dat het tussen het einde van de zesde eeuw en het midden van de achtste eeuw werd bewoond. Het klooster bestaat uit een kerk met één schip en een ander gebouw met vier kamers, mogelijk de residentie van een abt of bisschop. Er werden ook overblijfselen aangetroffen van een doopvont en een altaar, en van een oven die vermoedelijk werd gebruikt om de hosties te bakken voor de eucharistieviering.
Er zijn tot dusver zes oude kloosters gevonden langs de kusten van de Arabische Golf. Al in het begin van de jaren 1990 vonden archeologen de overblijfselen van een christelijk klooster op het Sir Bani Yas-eiland in de buurt van Abu Dhabi, de hoofdstad van de VAE. Het dateert uit dezelfde periode als de site die nu is ontdekt. Volgens de archeologen bevestigt de ontdekking dat het christendom in de regio wijdverspreid was vóór de komst van de islam. In de regio zijn er ook overblijfselen van kloosters en kerken uit die periode te vinden in Koeweit, Bahrein, Oman en Saoedi-Arabië.
Bron: Kathpress.at/National News