Cypriotische aartsbisschop Chrysostomos II overleden

Aartsbisschop Chrysostomos II, het hoofd van de Cypriotische-orthodoxe Kerk, is maandag aan de gevolgen van kanker overleden.
07/11/2022 - 16:15
Aartsbisschop Chrysostomos II Demetriou van Cyprus
Aartsbisschop Chrysostomos II Demetriou van Cyprus © Wikipedia

De Cypriotische-orthodoxe aartsbisschop Chrysostomos II (Irodotos Dimitriou) is op 81-jarige leeftijd overleden. De leider van de Grieks-orthodoxe Kerk van Cyprus kampte al 4 jaar met leverkanker. Hij bracht zijn laatste levensdagen door in het aartsbisschoppelijk paleis in Nicosia. In een vanmorgen om 6.40 uur gepubliceerd bulletin van zijn artsen werd zijn overlijden officieel bekendgemaakt. De Heilige Synode van de Cypriotisch-orthodoxe Kerk treft nu de nodige voorbereidingen voor zijn uitvaart en de keuze van zijn opvolger. Volgens de traditie wordt het hoofd van de Cypriotische Kerk door geestelijken én een selectie van leken verkozen. In afwachting komt metropoliet Georgios van Paphos ad interim aan het hoofd van de Kerk. 

Irodotos Dimitriou werd geboren op 10 april 1941 en trad in het bekende van Sint-Neophytosklooster in. In 1978 werd hij bisschop in zijn geboorteplaats Paphos en in 2006 werd hij verkozen tot aartsbisschop, nadat zijn voorganger wegens zijn slechte gezondheid zijn functie niet langer kon uitvoeren.

Aartsbisschop Chrysostomos II schrok er niet voor terug om ongezouten zijn mening te geven over de politiek en financiën in zijn land. Zo verweet hij de voormalige (communistische) president Dimitris Christofias (2008-2013) dat hij aan het hoofd was gekomen van een welvarende natie, maar een land had achtergelaten met mensen die honger leden. Hij had ook zo zijn bedenkingen bij de zware economische offers die het eiland moest opbrengen bij de invoering van de euro en schold ooit een groep Cypriotische politici en bankiers uit voor ‘dieven’. Anderzijds werkte de aartsbisschop goed samen met de grootmoefti, de religieuze leider van de Turks-Cyprioten. In 2020 erkende hij in navolging van het oecumenische patriarchaat van Constantinopel en ondanks de sterke historische banden met de Russisch-orthodoxe Kerk de autocefalie van de Oekraïens-orthodoxe Kerk. In december 2021 ontving hij, ondanks het verzet van een deel van zijn clerus, paus Franciscus en vroeg toen zijn steun voor de bescherming en het respect voor de cultuur en gebedsplaatsen van zijn Kerk in het Turkse deel van Cyprus. 

Bron: Kathpress.at/Daily Mail