Te Deum Koningsdag: kardinaal De Kesel roept op tot respect

Leden van de koninklijke familie hebben dinsdag het Te Deum ter gelegenheid van Koningsdag in de kathedraal van Brussel bijgewoond.
16/11/2022 - 08:48

Koning Albert II, koningin Paola, de prinsesen Astrid en Claire, en de prinsen Lorenz en Laurent hebben dinsdag in de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal in Brussel het Te Deum bijgewoond ter gelegenheid van Koningsdag. Zoals de traditie het wil, was het koningspaar zelf niet aanwezig. 

In zijn commentaar op de brief van Sint-Paulus aan de Romeinen stond kardinaal Jozef De Kesel, in aanwezigheid van de vertegenwoordigers van de andere godsdiensten, stil bij het zoeken naar een waarachtig samenleven, in respect voor elkaars anders zijn. Paulus schrijft in het twaalfde hoofdstuk van zijn brief:  Uw liefde moet ongeveinsd zijn. Bemint elkaar hartelijk met broederlijke  genegenheid. Vergeet de gastvrijheid niet. Wees verheugd met hen die redenen hebben tot blijdschap. Maar ween ook en wees solidair met hen die in nood zijn. Leef in harmonie met elkaar. Wees niet hooghartig. Vergeld niemand kwaad met kwaad.

Lees verder onder de foto.
 

De koninklijke familie tijdens het Te Deum
De koninklijke familie tijdens het Te Deum © Anne Périer/vicariaat Brussel

Kwetsbaar

De kardinaal noemde het hoopvol dat deze woorden goed aansluiten bij het project van onze moderne samenleving. Samenleven en samen bouwen in diversiteit en met respect voor anderen vormen de ware betekenis van een democratische samenleving. Maar dat blijft een grote uitdaging. Niets is verworven. Dat ervaren wij vandaag met alle spanningen en verdeeldheid in onze samenlevingen in Europa en zelfs de oorlog met al zijn wreedheden. Een oorlog die ons, na de pandemie waar we uit komen, opnieuw zo kwetsbaar maakt.

Verantwoordelijkheid 

Kardinaal De Kesel verwees niet alleen naar de grote uitdagingen als gevolg van de oorlog in Oekraïne, maar ook naar de opwarming van de aarde en de collectieve verantwoordelijkheid voor de toekomst van de planeet, niet alleen voor de politieke en maatschappelijke gezagdragers, maar voor elke burger. Hij riep om altijd het algemeen welzijn voor ogen te houden, te bouwen aan een samenleving die niemand uitsluit, ook niet hen die het moeilijk hebben en in de marge dreigen terecht te komen of die als vreemdeling de ellende zijn ontvlucht. Om een samenleving uit te bouwen waar we elkaar, hoe verscheiden ook, alle eerbied verschuldigd zijn. Om, zoals Paulus het vroeg, elkaar niets anders verschuldigd te zijn dan de onderlinge liefde. 

Lees de integrale tekst (in het Nederlands en Frans) van de homilie van kardinaal De Kesel.