Klooster van Mendel wordt nationaal erfgoed

In zijn augustijnenklooster in Brno legde de monnik-bioloog Gregor Mendel de basis voor de moderne genetica. 
27/11/2022 - 11:00

Het klooster van de augustijn en de wereldbekende bioloog Gregor Johann Mendel (1822-1884) in het Moravische Brno wordt een nationaal Tsjechisch cultureel monument. De regering in Praag keurde deze week het voorstel van het ministerie van Cultuur goed om de acht historische gebouwen van het augustijnenklooster in te schrijven op de lijst van Nationaal Erfgoed. Ook de augustijnerabdij van Sint-Thomas in Stare Brno, die sinds 1989 opnieuw bewoond is, en het (voormalige) klooster van Pivon (Stockau in West-Bohemen) zijn beschermd. 

Gregor Johann Mendel (1822-1884), de vader van de genetica, was een Moravisch-Oostenrijkse augustijn die woonde en werkte in het augustijnerklooster van Brno. Hij experimenteerde in de kloostertuin met kweekproeven – onder meer met erwten - de overerving van bepaalde eigenschappen. Hij kon rekenen op de steun van zijn overste, die hem vrijstelde van andere taken voor dit onderzoek. Zijn research stelde hem in staat om een theorie op te stellen over hoe eigenschappen zich gedragen bij overerving en kruising. In de zomer van 2022 werd zijn 200ste verjaardag gevierd.

Sinds de Fluwelen Revolutie zijn in het land al honderden culturele monumenten beschermd. Een 300-tal daarvan kreeg een speciale en beschermde erfgoedstatus, door een officiële erkenning van hun erfgoedwaarde door de Tsjechische regering.

Bron: Kathpress.at