Welzijnszorg: 'Iedereen recht op een zitje in de digitale trein'

Welzijnszorg voert in deze adventsperiode actie rond de impact van digitalisering op het leven van mensen in een armoedesituatie.
25/11/2022 - 14:45

Welzijnszorg, in samenwerking met SAAMO, het Vlaamse Netwerk Tegen Armoede en Welzijnsschakels , vraagt met haar adventscampagne 2022 Allemaal digitaal?! aandacht voor de problematiek van de digitale ongelijkheid. Ze dringt bij de overheid aan om sterkere inspanningen te leveren om de digitale ongelijkheden weg te werken en zelf te blijven investeren in toegankelijke diensten. De partners gaan ook de dialoog aan met dienstverlenende organisaties en bedrijven om ook hen te sensibiliseren. 

Lees verder onder de foto.
 

'2 op de 3 mensen in armoede heeft problemen in de digitale wereld'
'2 op de 3 mensen in armoede heeft problemen in de digitale wereld' © Welzijnszorg

De prijs van internettoegang en toestellen blijft een drempel voor mensen met laag inkomen, terwijl ook digitale vaardigheden voor digitale toepassingen als vanzelfsprekend worden beschouwd. Welzijnszorg

Bijna 1 op 2 mensen in België is digitaal kwetsbaar. En bijna 2 op de 3 mensen in armoede ervaart problemen in de digitale wereld, zegt Koen Trappeniers, directeur van Welzijnszorg. Met de campagne van dit jaar vragen wij aandacht voor digitalisering. Maar het probleem is dat niet iedereen verbonden is. Dit weerspiegelt nogmaals de ongelijkheid in de samenleving omdat mensen met een laag inkomen, kortere scholing en ouderen te vaak geen toegang hebben tot hun rechten. Diensten van de overheid en aanvragen voor premies verlopen steeds meer digitaal. Zo lopen mensen in een armoedesituatie of in een kwetsbare situatie vaak huur- en energiesubsidies en andere uitkeringen en steun waarop zij recht hebben mis. Daardoor dreigen zij nog meer in de problemen te geraken. Onze campagne pleit voor digitale inclusie én het behouden van niet-digitale alternatieven.

Lokale projecten

Honderden vrijwilligers voeren de komende advent opnieuw actie en organiseren tal van activiteiten. Gaande van fondsenwervende acties zoals Soep op de Stoep en Zet je Benen in, tot infoavonden en gesprekstafels over het thema. Met de giften van acties, collectes en andere vormen van financiële steun kan Welzijnszorg lokale projecten in hun werking ondersteunen. Zo kregen bv. Wereldhuis Bonangana uit Sint-Niklaas, Welzijnsschakel Ûze Plekke uit Brugge, Mama Bolingo uit Borgerhout, De Schakel uit Schaarbeek en Link in de kabel vzw uit Leuven financiële steun om digitale drempels weg te werken. Mensen worden ook opgeroepen om de campagne te steunen door een postkaart in te vullen met hun digitale drempel.