Archeologen ontdekken middeleeuwse cisterciënzerboerderij

Bij een archeologische opgraving in het noorden van Engeland werd een middeleeuwse hoeve van de cisterciënzerabdij van Rievaulx ontdekt.
04/12/2022 - 09:00
De abdij van Rievaulx
De abdij van Rievaulx © Wikipedia

Bij archeologische opgravingen in de buurt van de stad Helmsley, in het North York Moors National Park, in het noorden van Engeland zijn resten blootgelegd van een middeleeuwse boerderij die werd beheerd door de cisterciënzerabdij van Rievaulx. Bij de opgraving werden ook rozenkranskralen, aardewerk en geglazuurde tegels aangetroffen. 

Op 3 december 1538 moesten de monniken Rievaulx verlaten en werden de manuscripten, kunstwerken en andere eigendommen bezit van de staat.

De abdij van Rievaulx zelf werd in 1132 opgericht door enkele monniken die afkomstig waren van Clairvaux. De abdij groeide al snel uit tot een van de bloeiendste van Engeland. Op het hoogtepunt waren er 650 mensen werkzaam. De abdij bleef functioneren totdat koning Hendrik VIII met een reeks juridische en administratieve maatregelen de eigendommen van katholieke kerken, kloosters, abdijen en andere eigendommen liet overgedragen aan de schatkist. Later werd op de terreinen van de abdij een museum gevestigd. Volgens de archeologen werd de hoeve al bij de oprichting van de abdij gebouwd en werd ze daarna in erfpacht gegeven. 

Bron: Aleteia