‘Pausbezoek herinnert wereld aan vergeten oorlog in Congo’

Op 9 december 2022 wordt de Congolese Nobelprijswinnaar Denis Mukwege door paus Franciscus in audiëntie ontvangen.
06/12/2022 - 11:29
Denis Mukwege met paus Franciscus
Denis Mukwege met paus Franciscus © Vatican Media

De Congolese gynaecoloog en mensenrechtenactivist Denis Mukwege, winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede 2018, reageert verheugd op de aankondiging van het pausbezoek aan de Democratische Republiek Congo. Dat bezoek zal volgens hem de vergeten oorlog in zijn land opnieuw onder de aandacht brengen. Hij hoopt dat het een aansporing wordt voor de internationale gemeenschap om de wreedheden in DR Congo eindelijk te stoppen. 

Dr. Mukwege is momenteel op bezoek in Italië, waar hij deze week in Napels met de stadsmedaille wordt onderscheiden voor zijn inzet voor slachtoffers van verkrachting in de burgeroorlog in zijn  land. Hij ontvangt er vandaag ook een eredoctoraat aan de plaatselijke universiteit. Morgen neemt hij deel aan een conferentie over geweld tegen vrouwen en verkrachting als oorlogswapen. De arts herhaalt dat verkrachting in zijn land wordt ingezet als oorlogswapen en klaagt nogmaals de straffeloosheid aan van de daders van massale verkrachtingen. De 67-jarige gynaecoloog is kritisch voor de Rwandese steun aan de rebellenbeweging M23, die berucht is om haar wreedheden in Noord-Kivu. DR Congo betaalt een hoge prijs voor een crisis die niet in het land zelf is ontstaan. Dr. Mukwege verwijst daarmee naar het feit dat de crisis in DR Congo na de genocide in Rwanda in 1996 is uitgebroken. Maar de regionale crisis richt vandaag in Congo veel meer schade aan dan in het land waar de crisis is ontstaan. 

Dr. Mukwege is ervan overtuigd dat de verschillende etnische groepen in het land in vrede kunnen samenleven. Het probleem is volgens hem dat er door sommigen bewust chaos wordt geschapen om de plundering van de natuurlijke rijkdommen van Congo mogelijk te maken. Dit is geen oorlog tussen etnische groepen. Het zijn de politici die van deze oorlog een etnische oorlog willen maken. Dit is een economische oorlog met de strategie van chaos om de natuurlijke hulpbronnen van Congo te plunderen. Ons verzoek aan de internationale gemeenschap is heel duidelijk. Het internationale humanitaire recht moet gerespecteerd worden. Congo wordt aangevallen. Vandaag wordt het bezet door Rwandese buitenlandse troepen die banden hebben met M23-terroristen. Wij vragen de internationale gemeenschap om het internationale recht toe te passen.

Bron: Vaticannews.va