Vanheeswijck en De Waele winnen Spirituele en Christelijke Boek
Een zes leden tellende, onafhankelijke jury heeft uit 50 boeken, ingestuurd door 11 uitgevers, de laureaten voor de Prijs voor het Spirituele en Christelijke Boek 2022 geselecteerd. De winnaars werden vanmorgen bekendgemaakt door juryvoorzitter Rik Torfs. Tegendraadse beschouwingen van Guido Vanheeswijck (Pelckmans) is uitgeroepen tot winnaar van de prijs voor het Spirituele boek. Ontluikend christendom van Daniël De Waele (Kok Boekencentrum) wint de Prijs voor het Christelijke boek. De Publieksprijs 2022, die door een onlinestemming werd gekozen, gaat naar Kwetsbare waardigheid van professor Chris Gastmans.
De jury heeft veel lof voor de manier waarop Daniël De Waele met een stoet van getuigen die hij via hun achtergelaten teksten oproept in Ontluikend christendom inzicht geeft in het leven, geloven en denken in de eerste eeuwen. Toch heb je op geen enkel moment het gevoel dat De Waele een omgevallen boekenkast is. Hij is ook een uitstekende verteller. Dit is een zeer degelijke studie van het beginnende christendom en de context van het ontstaan van het Nieuwe Testament. Zijn goed geschreven boek is geen apologetische of triomfalistische, maar wel een nuchtere en degelijk gedocumenteerde studie die er in slaagt het christendom te ontdoen van zijn pompeuze karakter.
Guido Vanheeswijck wint met zijn Tegendraadse beschouwingen de Prijs van het Spirituele Boek omwille van de grote degelijkheid van de beschouwingen en omdat de auteur de kunst verstaat om filosofische reflecties op toegankelijke wijze te verweven met de vragen van onze tijd. En nog uit het juryverslag: Dit bijzonder helder geschreven boek schetst een breed cultuurhistorisch perspectief dat ons helpt om onze tijd te verstaan. In de paradigmawissel die Vanheeswijck beschrijft bevraagt hij ook de positie van het christendom en met name de Kerk.
Publieksprijs
Chris Gastmans, die de publieksprijs kreeg, schreef met Kwetsbare waardigheid dan weer een basiswerk voor de gezondheidsethiek. Zijn boek is het concrete resultaat van decennialang reflecteren in de gezondheidszorg. Volgens de jury is het boek goed opgebouwd, degelijk en ook met de nodige kritische durf kijkend naar mens en samenleving en wat we hierin allemaal vermogen. Het vormt bovendien een intelligent en toegankelijk tegenwicht voor de levensbeschouwelijke neutralisering van de gezondheidszorg.