Belg Frans van Daele wordt EU-gezant voor godsdienstvrijheid
Onze landgenoot en topdiplomaat Frans van Daele, die van 2013 tot 2017 kabinetschef was van koning Filip, is door de Europese Commissie aangesteld als speciaal gezant voor de bevordering van de vrijheid van godsdienst of levensovertuiging buiten de EU. Hij beschikt over een rijke diplomatieke ervaring en was eerder onder meer al ambassadeur in Italië en de VS en vertegenwoordiger van ons land bij de EU, de VN-Veiligheidsraad en de Navo. Van 2009-2012 was hij kabinetschef van Herman Van Rompuy die toen voorzitter was van de Europese Raad.
Kritiek
De Slovaakse politicus Jan Figel werd in 2016 aangesteld als eerste speciale gezant voor de bevordering van de vrijheid van godsdienst en levensovertuiging. Maar daarna bleef de post bijna anderhalf jaar vacant. Dat leverde de Europese instellingen de kritiek op dat zij de bescherming van godsdienstvrijheid en levensovertuiging slechts als secundair beschouwd. Uiteindelijk werd de Cyprioot Christos Stylianides benoemd. Maar die nam in september 2021 al na vier maanden ontslag om minister te worden in Griekenland.
Frans van Daele werd als zoon van een Belgische vader geboren in het Nederlandse Zeeuws-Vlaanderen. Op zijn twaalfde verhuisde hij naar Knokke. Hij krijgt als speciale gezant de opdracht om een dialoog tot stand te brengen met nationale overheden en andere belanghebbenden in landen die te lijden hebben onder discriminatie op grond van religie of overtuiging. Hij moet ook de interculturele en interreligieuze dialoog bevorderen. Hij krijgt ook nog een bijzondere opdracht voor de bestrijding van radicalisering en het voorkomen van extremisme op basis van religie of overtuiging in derde landen.