Jezuïeten vragen aan slachtoffers van Marko Rupnik zich te melden

De beschuldigingen van misbruik tegen de bekende Sloveense jezuïet en kunstenaar Marko Ivan Rupnik zijn bijzonder ernstig.
21/12/2022 - 15:46
Generalaat van de jezuïeten in Rome
Generalaat van de jezuïeten in Rome © Vatican Media

Johan Verschueren s.j., de verantwoordelijke voor de internationale instellingen van de jezuïeten in Rome en  lid van de adviesraad van de generale overste, heeft alle mogelijke slachtoffers van de Sloveense jezuïet en kunstenaar  Marko Ivan Rupnik gevraagd zich te melden. 

De mozaïeken met duizenden kleurrijke steentjes van de Sloveen Rupnik versieren kerken over de hele wereld. Maar begin van de maand raakte bekend dat hij van geestelijk en seksueel misbruik wordt beschuldigd. Die beschuldigingen blijken ook veel ernstiger dan aanvankelijk gedacht. Deze week getuigde een uitgetreden zuster dat zij in 1994 aan de toenmalige aartsbisschop van Ljubljana (Slovenië) vroeg om haar geloften te verbreken en hem toen al op de hoogte bracht van het wangedrag van de geestelijke. Een tweede slachtoffer sprak in 1998 met de gedelegeerde van de internationale huizen van de Sociëteit van Jezus in Rome en vertelde toen ook over het misbruik waarvan zij het slachtoffer werd. In 2018 werd officieel een klacht ingediend en een half jaar later werd een dossier bezorgd aan de Congregatie voor de Geloofsleer

DeSociëteit van Jezus, de jezuïetenorde waarvan ook de paus lid is, zit erg verveeld met de zaak, die het streven naar transparantie in de strijd tegen misbruik ondergraaft en omdat het bovendien om misbruik door een prominente geestelijke - Rupniks mozaïeken zijn onder meer te zien in Lourdes en het Vaticaan - gaat. Op 14 december 2022 vertelde de generale overste Arturo Sosa dat Rupnik beschuldigd wordt van geestelijk en seksueel misbruik. Hij bevestigde dat er een onderzoek werd ingesteld. Eind vorige week maakte de orde bekend dat hij twee jaar geleden werd geëxcommuniceerd vanwege een eerdere veroordeling. Rupnik kreeg verbod om de biecht te horen of mensen nog langer geestelijk te begeleiden, al kan hij wel nog kunst maken. 

Pater Verschueren, de afgevaardigde van de generale overste, verduidelijkte gisteren dat er onderzoeken zijn uitgevoerd die betrekking hebben op twee verschillende gevallen, waarnaar respectievelijk in oktober 2018 en juni 2021 een onderzoek is ingesteld. Hij schetste ook een tijdlijn van het onderzoek naar de beschuldigingen:

Onze belangrijkste zorg gaat uit naar degenen die hebben geleden. Johan Verschueren s.j.

Wij nodigen iedereen die nieuwe feiten aan de kaak wil stellen of de reeds gepresenteerde feiten wil bespreken uit om contact op te nemen. Ik verzeker dat er met begrip en empathie naar hen zal geluisterd worden. De sociëteit heeft ook een team ter beschikking om te luisteren, te ondersteunen en te helpen, aldus nog pater Verschueren.

Bron: Sj./Vaticannews.va