Kortrijkse O.L.V. van Groeningekapel is beschermd monument

De O.L.V. van Groeningekapel in Kortrijk is architecturaal waardevol omwille van haar bijzondere plaats in de evolutie van de neogotische bouwkunst. 
04/01/2023 - 15:58

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) heeft de Kortrijkse Onze-Lieve-Vrouw van Groeningekapel definitief erkend als monument.De herdenking van de Guldensporenslag is een belangrijke pijler binnen onze Vlaamse identiteit en de Onze-Lieve-Vrouw van Groeningekapel is daar een getuigenis van, stelt minster Diependaele. De historische en culturele waarde kan niet overschat worden. Maar ook architecturaal is dit een bijzondere kapel: het is een van de eerste uitingen van de neogotiek in Vlaanderen en het zeshoekige grondplan maakt de kapel uniek.

Guldensporenslag

Félix Dujardin richtte in 1832 dit kapelletje op naast de afspanning Den Pelgrim van Groeninghe, op de plaats waar de Guldensporenslag plaatsvond. Minister Diependaele: De kapel groeide uit tot een volkskundig symbool omwille van de verering van Onze-Lieve-Vrouw van Groeninge en de ontvoogding van de gewone Vlaming. Dat resulteerde in de optochten en gebedsmomenten die zich in en rond de kapel hebben afgespeeld. Dergelijke monumenten tonen dat ons erfgoed niet altijd kastelen of kathedralen moeten zijn. Ook kleine bouwwerken, letterlijk verscholen in een klein hoekje, zijn puzzelstukken van onze Vlaamse identiteit.

Vlaamse ontvoogding

De Kortrijkse schepen van Onroerend Erfgoed Philippe De Coene (Vooruit) voegt eraan toe: De Groeningekapel verdient deze bescherming als monument. De kapel heeft zowel historische, architecturale als culturele waarde. Zij werd opgericht in 1832 naar aanleiding van de hernieuwde interesse in de Guldensporenslag en was een van de eerste uitingen hiervan, nog voor het verschijnen van de Leeuw van Vlaanderen van Conscience in 1838. Deze interesse kaderde in het zoeken naar historische ankerpunten voor de net in 1830 gestichte Belgische staat. Later in de 19de eeuw speelde de kapel een rol in de herdenking van de Guldensporenslag als symbool van de Vlaamse ontvoogding. De kapel is een getuige van de vroege neogotiek. Kapellen van voor 1850 zijn overigens zeldzaam in Vlaanderen.

Bron: Onroerend Erfgoed