Vijver van Siloam wordt volledig opgegraven
De oorspronkelijke Vijver van Siloam in Jeruzalem, waar Jezus volgens de evangelist Johannes een man die al van bij de geboorte blind was opnieuw liet zien, wordt volledig opgegraven en zou weldra voor het eerst sinds 2000 jaar opnieuw publiek toegankelijk moeten zijn. De opgravingen zullen de volledige vijver voor het eerst blootleggen. Dat hebben de Israëlische Overheid voor de Antieke Oudheid (IAA), de Nationale Dienst voor Parken en de Koning David Stichting bekendgemaakt. Die laatste zal de werken coördineren.
Het waterreservoir van Siloam, dat ook in het Oudtestamentische Tweede Boek Koningen (2 K 20,20) wordt vermeld, was een onderdeel van het watersysteem van Jeruzalem, dat 2.700 jaar geleden ten tijde van Tempel en het bewind van koning Hizkia (ca. 725 - 696 v.C.) werd gebouwd. Volgens Joodse bronnen werd het reservoir in de periode van de Tweede Tempel door Joodse pelgrims gebruikt als ritueel bad, waarin ze zichzelf konden zuiveren voordat ze de heilige stad binnengingen. Tegenstanders zien in de plannen een poging om de Joodse aanwezigheid in een Palestijnse wijk van Oost-Jeruzalem uit te breiden. Die vrees zien zij bevestigd in de aankondiging dat de vijver wordt toegevoegd aan een omstreden pelgrimspad van de Klaagmuur naar de zuidelijke rand van Stad van David.
Tot in 2004 was alleen de uit ca. 400 na Christus (de Byzantijnse tijd) stammende Vijver van Siloam bekend. In dat jaar ontdekten Israëlische archeologen vijftig meter verderop een oudere versie van de vijver, eveneens in Silwan (Arabisch voor Siloam), in een nu overwegend Arabische wijk in het zuidoosten van Oost-Jeruzalem. Die laatste locatie is volgens de archeologen zowel cultureel als historisch van groot belang, voor zowel voor joden als voor christenen.
Bron: Jerusalem Post/Times of Israel/Daily Mail