Debat in Rome over al of niet aftreden van paus Franciscus

Paus Franciscus gaf eerder al te kennen dat hij zijn ambt zal blijven uitoefenen 'zo lang zijn hoofd nog goed is'.
12/01/2023 - 09:00
Paus Franciscus en zijn voorganger Benedictus XVI
Paus Franciscus en zijn voorganger Benedictus XVI © CTV

Dinsdagavond werden in Rome enkele gezaghebbende stemmen uit de katholieke Kerk samengebracht om te debatteren over de vraag of het wenselijk is dat paus Franciscus zou aftreden. Kardinaal Gerhard Ludwig Müller, de voormalige prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer, kerkjurist en jezuïet kardinaal Gianfranco Ghirlanda en historicus en stichter van Sant'Egidio Andrea Riccardi waren het erover eens dat de dood van emeritus paus Benedictus XVI geen aansporing mag zijn om af te treden. Zij vonden eensgezind dat Franciscus best zo lang mogelijk in functie kan blijven.  

Kardinaal Ghirlanda, die de voorbije jaren een belangrijk raadgever is geworen van de paus, vestigde onder meer de aandacht erop hoe tegenstanders van Franciscus het naast elkaar wonen van beide pausen hebben proberen uit te buiten in de publieke opinie. Dat alleen al is volgens hem een goede reden waarom zo’n abdicatie een uitzondering moet blijven. Andrea Riccardi vestigde de aandacht op de dubbelzinnigheden die er door het aftreden waren ontstaan en die vooraf onvoldoende waren ingeschat. Zo werd het dragen van een wit gewaad door de emeritus paus door sommigen geïnterpreteerd alsof Benedictus XVI een monarch in ballingschap was. Riccardi maakte zijn ongenoegen duidelijk over het feit dat meningsverschillen almaar vaker openlijk worden uitgevochten en veroordeelde de indiscreties van de voormalige paussecretaris Georg Gänswein in diens pas verschenen boek.

Volgens kardinaal Müller heeft Benedictus XVI zowel de dogmatische als de kerkjuridische gevolgen van zijn beslissing wellicht onvoldoende overwogen en ingeschat. De titel van emeritus paus is theologisch zelfs onjuist, stelde Müller. Kardinaal Ghirlanda werkt onder meer mee aan pogingen voor een canonieke regeling van het ambt van emeritus paus. Maar alvast de voorstellen die nu voorliggen, volstaan volgens Müller niet. Ze zouden voor een toekomstige emeritus paus een toestand kunnen creëren die veel weg heeft van een soort gevangenschap. Het terugtreden van een paus is volgens hem in tegenspraak met de essentie van het paus zijn. Bovendien staat zijn persoon garant voor de eenheid van alle bisschoppen en alle gelovigen. Maar alleen de zittende paus kan de hele Kerk als haar zichtbare hoofd vertegenwoordigen. Müller onderstreepte dat hij veel respect had voor de beslissing van paus Benedictus XVI. Maar dat mag volgens hem geen precedent worden voor een regulier pauselijk ontslag.

Bron: Kathpress.at