Nieuw boek bundelt laatste geschriften van Benedictus XVI
Vandaag verschijnt postuum het boek van emeritus paus Benedictus XVI met als titel Wat is christendom. De auteur hoopt naar eigen zeggen ermee een bijdrage te kunnen leveren om de diepte van het christelijke geloof te (her)ontdekken. Het is de facto al enkele dagen in verschillende boekenwinkels in Rome beschikbaar.
Emeritus paus Benedictus XVI gaf voor zijn dood de opdracht om, zoals dat overigens bij alle pausen gebruikelijk is, zijn aantekeningen na zijn overlijden te vernietigen. Maar dat geldt niet voor de theologische teksten en beschouwingen, en bepaalde brieven die hij na zijn aftreden in het Mater Ecclesiaeklooster en in de vroegere pauselijke zomerresidentie Castel Gandolfo heeft geschreven.
Die theologische teksten zijn nu gebundeld in een boek. Het is een bloemlezing van 16 teksten verzameld rond de belangrijkste thema's van het christelijke geloof, waarvan de meeste omstreeks 2018 werden geschreven. Van een aantal teksten, onder meer een traktaat over de christelijk-islamitische dialoog, werden eerder al minstens enkele fragmenten gepubliceerd.
Emeritus paus Benedictus XVI schildert de schoonheid van het christendom en moedigt aan om de schoonheid van God opnieuw zichtbaar te maken. Vaticaanse uitgeverij
Volgens de eerste reacties springt vooral de kritische tekst Monotheïsme en tolerantie, over de westerse samenleving in het oog. Benedictus XVI uit daarin soms erg scherpe kritiek op de groeiende intolerantie die juist in naam van tolerantie wordt uitgeoefend.
Lees verder onder de afbeelding.
Benedictus XVI stelt vast dat de moderne westerse samenleving de pretentie heeft om af te rekenen met de zinloze en prerationele tradities van alle religies. Daarbij verzet ze zich vanuit het streven om de wereld opnieuw volgens de eigen behoeften en verlangens vorm te geven, vaak uitdrukkelijk tegen het christendom. Dat resulteert niet alleen in de afwijzing van de christelijke antropologie en levensstijl, maar ook in de quasi dictatoriale claim om altijd gelijk te hebben. Die onverdraagzaamheid van een schijnbare moderniteit tegen het christelijke geloof is nog net niet omgeslagen in een openlijke vervolging. Maar zij resulteert wel al in een wetgeving die schijnbaar de uitroeiing nastreeft van wat in wezen christelijk is.
Bron: SIR/La Croix