India: interreligieuze mars van 4.000 kilometer

Het geweld en extremisme van hindoenationalisten zorgt voor polarisatie in India.
05/02/2023 - 10:00
Bij religieus geweld in Orissa in India vielen tientallen doden en werden duizenden christelijke gezinnen weggejaagd.
Bij religieus geweld in Orissa in India vielen tientallen doden en werden duizenden christelijke gezinnen weggejaagd. © CBCI

Rahul Gandhi, een politicus van de Congrespartij, heeft de voorbije dagen zijn mars van ruim 4.000 kilometer tegen religieuze onverdraagzaamheid voltooid. De belangrijkste politicus van de oppositie begon vijf maanden geleden aan zijn tocht in Kanyakumari, het uiterste zuidelijke punt van India.  Deze week bereikt hij het eindpunt van zijn tocht in Srinagar in Kasjmir. Daarbij doorkruiste hij 14 deelstaten en ontmoette hij vele gewone mensen. 

De Indiase jezuïet en mensenrechtenactivist Cedric Prakash bevestigt dat religieuze verdraagzaamheid momenteel een belangrijk thema is in India en wellicht ook een grote invloed zal hebben op de komende algemene verkiezingen in 2024. Recent nog toonde een documentaire van de Britse omroep BBC de persoonlijke betrokkenheid van huidig premier Narendra Modi bij het dodelijke geweld tegen moslims destijds in Gujarat. Dinsdag probeerde de regerende hindoenationalistische BJP nog met alle middelen te beletten dat het tweede deel van de BBC-documentaire in India te zien zou zijn. 

De haat en het geweld van extremistische hindoes tegen de religieuze minderheden van moslims en christenen is de voorbije jaren aanzienlijk toegenomen, stelt pater Cedric Prakash. Maar terwijl nationalisten almaar nadrukkelijker proberen om van India een hindoestaat te maken, trachten oppositiepartijen volgens de jezuïet van hun kant om een alliantie te smeden tegen de regerende hindoenationalistische BJP van premier Modi. Maar of dat zal helpen, valt af te wachten. Bij de verkiezingen van 2019 behaalde de Congrespartij, mee door beschuldigingen van corruptie, nog een dramatisch slecht resultaat.

Bron: Kathpress.at