Kortrijkse Catharinabeeld niet van albast maar van marmer

Het KIK ontdekte dat het Sint-Catharina van Alexandriëbeeld uit de Kortrijkse Onze-Lieve-Vrouwekerk niet uit albast, maar uit marmer werd vervaardigd.
07/02/2023 - 14:18

Het Sint-Catharina van Alexandriëbeelduit de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Kortrijk, dat door de Vlaamse Gemeenschap erkend is als Topstuk, bestaat in tegenstelling tot eerdere aannames niet uit albast, maar uit marmer. Dat blijkt uit een materiaalanalyse door het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK). De analyse gebeurde in het kader van conservatie en restauratie van het beeld. Wie het beeld van nabij wil bekijken, kan daarvoor momenteel terecht in Museum M in Leuven. Daar is het beeld een van de blikvangers van de expo Albast.

Lees verder onder de foto's

Heilige Catharina van Alexandrië
Heilige Catharina van Alexandrië © KIK

Het KIK zette XRF-analyse in, waarbij met röntgenfluorescentie de chemische samenstelling op een non-invasieve methode wordt vastgesteld. De eerste brute metingen toonden de elementen aan typerend voor albast, maar het KIK kan nu met zekerheid bevestigen dat het beeld wel degelijk van marmer is. Deze informatie was pas bekend na de opening van de tentoonstelling in M Leuven, zegt Hilde De Clercq van het KIK. De interpretatie van de analyse heeft volgens De Clercq geen impact gehad op de conservatie- en restauratiebehandeling van het beeld. 

Carrara

Analyse van de KU Leuven bevestigt dat het beeld van de Heilige Catharina van André Beauneveu (c. 1335- c. 1400) werd gemaakt uit Italiaans marmer uit de groeven van Carrara in Toscane. Dit is een erg waardevol gegeven voor de studie van de middeleeuwse beeldhouwkunst en het gebruik van Carrara-marmer in het voormalige graafschap Vlaanderen. Het beeld is nog tot en met 26 februari 2023 te bekijken in de expo Albast in M Leuven. Daarna keert het beeld terug naar de Gravenkapel in de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Kortrijk.

Bron: KIK