Kameroense priester ontvoerd in Haiti

Een gewapende bende vraagt losgeld voor de vrijlating van de priester uit Kameroen die in Haïti werd ontvoerd. 
09/02/2023 - 13:57
Port au Prince
Port au Prince © Wikipedia

De Broederschap van de Zonen van het Onbevlekt Hart , naar hun stichter Antonius Claret ook bekend als de claretijnen, bevestigt dat een van haar priesters is ontvoerd in Haïti. Pater Antoine Macaire Christian Noah c.m.f. werd dinsdagochtend  door een gewapende bende ontvoerd toen hij op weg was naar zijn gemeenschap in Kazal, 30 kilometer ten noorden van Port-au-Prince. Nog dezelfde dag werd de congregatie door de ontvoerders gecontacteerd om losgeld te eisen in ruil voor zijn vrijlating. De missionaris is afkomstig ui Kameroen en hij is in Haïti actief als pastoor van de Sint-Michielsparochie in Kazal. 

Braziliaanse zusters

Vrijwel gelijktijdig maakt zuster Eliane Cordeiro de Souza, voorzitter van de Braziliaanse Unie van Religieuzen (CRB National), bekend dat de hulpmissie van de Braziliaanse bisschoppen in Port-au-Prince, op een dag tijd tot twee keer toe door gewapende benden werd overvallen. Vooral bij de tweede inval gingen de overvallers erg gewelddadig te werk. De twee Braziliaanse zusters die er actief zijn moesten vluchten. De beide overvallen namen alles bij elkaar enkele uren in beslag, getuigt zuster Ideneide do Rego, die op de missie actief is. Alles werd meegenomen. Wij werden beroofd van computers, luidsprekers, batterijen en alles wat hen ook maar kon interesseren. Hun geweren waren voortdurend op ons gericht. Zij bedreigden ons met dood en ontvoering en eisten geld, goud en dollars. Bij de tweede inval werd er ook volop geschoten. Pas een dag later konden wij ontkomen.  

Haïti zit als sinds juni 2021 zonder president. De missionaris Antonio Menegón vertelde recent nog aan het missieagentschap Fides dat gewapende benden momenteel het land besturen en niet ervoor terugschrikken katholieke scholen en ziekenhuizen aan te vallen.  De omvang van het geweld is ongekend. Het zorgt voor een gevoel van onveiligheid en een algemeen klimaat van angst.  De chaos is compleet. Tot overmaat van ramp is er ook nog een choleraepidemie uitgebroken die vooral kinderen treft. 

Bron: CNA/Aci Prensa