Afrika is vruchtbaarste bodem voor priesterroepingen
Iets meer dan een halve eeuw geleden was er in bijna elke Vlaamse familie een oom of tante als missionaris actief in DR Congo of een ander missiegebied in Afrika. Vandaag is Afrika zelf het zwaartepunt geworden van het wereldwijde katholicisme. Tegenwoordig ligt het grootste seminarie ter wereld in Afrika en is 1 op 5 inwoners van het jonge en vitale continent katholiek. Volgens het Amerikaanse onderzoeksbureau voor godsdienststatistiek Pew zal het aantal Afrikaanse christenen ten zuiden van de Sahara, inclusief katholieken, tegen 2050 verdubbelen.
Vooral tijdens het recente pausbezoek aan de DR Congo is duidelijk geworden dat de tijd al lang achter ons ligt dat de katholieke Kerk als een handlanger van de koloniale macht werd beschouwd. In vele Afrikaanse landen is de Kerk juist de drijvende kracht geworden voor politieke hervormingen, ontwikkeling en de vooruitgang in het onderwijs en de gezondheidszorg.
Het groeiende belang van het Afrikaanse continent wordt ook weerspiegeld in het toenemende aantal Afrikaanse kardinalen, al krijgt deze paus ook wel eens het verwijt dat hij hen maar aarzelend belangrijke bestuursfuncties in de Romeinse curie durft toevertrouwen. Sinds paus Benedictus XVI, die stevige inspanningen leverde om van de katholieke Kerk een echte wereldkerk te maken door kerkleiders uit Afrika en Azië bij zijn beleid te betrekken, wordt ook echt met de mogelijkheid rekening gehouden dat een Afrikaan het hoogste ambt binnen de katholieke Kerk zal bekleden. Afrika is jong en vitaal en daardoor is het de toekomst van de Kerk.
Bron: VIS/The Pillar