Nicaragua: grootste ballingschap uit geschiedenis Latijns-Amerika

222 gewetensgevangenen, onder wie 6 priesters, moeten het land verlaten.
10/02/2023 - 14:28
Daniel Ortega
Daniel Ortega © Wikipedia

De adiminstratie van VS-president Joe Biden is trots dat dankzij haar bemiddeling 222 politieke gevangenen uit Nicaragua, onder wie naar verluidt ook zes priesters, aan de VS zijn uitgeleverd. Slechts 2 van de 224 personen die daarvoor in aanmerking kwamen, hebben dat geweigerd. Het zijn de intussen ook al internationaal bekende bisschop van Matagalpa en mensenrechtenactivist Rolando Álvarez Lagos, en de historicus en voormalige sandinistische rebellenleider Dora María Tellez. Al wie met de maatregel heeft ingestemd, verliest de Nicaraguaanse nationaliteit. 

Volgens hulpbisschop Silvio Báez Ortega van het aartsbisdom Managua, die in 2019 naar Miami moest vluchten, is het enige goede aan dit nieuws dat al die mensen nu niet langer in de gevangenis zijn opgesloten. Hij benadrukt dat deze slachtoffers van het regime nooit opgesloten hadden mogen worden. Bovendien bestaat er volgens hem geen twijfel over dat hun verbanning een misdaad is. De verbannen kerkleider verzekert nog dat hij ook in de toekomst slachtoffers van de onderdrukking van de volksprotesten zal blijven helpen. 

President Daniel Ortega was samen met zijn vrouw Rosario Murillo donderdagavond persoonlijk aanwezig op de luchthaven van Managua toen de 222 politieke tegenstanders en mensenrechtenactivisten op het vliegtuig werden gezet. Mgr. Álvarez Lagos weigerde op te stappen en verklaarde dat hij eerst zal overleggen met de andere bisschoppen. Ortega bestempelde zijn beslissing als een poging om hem persoonlijk in diskrediet te brengen. Hij verweet de bisschop grootheidswaan omdat hij zichzelf als hoofd van de katholieke Kerk in Latijns-Amerika lijkt te beschouwen. Hij schrikt er zelfs niet voor terug om de paus te beledigen. De voormalige commandant van de sandisnistuische rebellen Dora María Téllez, die eveneens weigerde om op te stappen en die tijdens de rechtse dictatuur verschillende pogingen deed om Ortega uit gevangenschap te bevrijden, werd door Ortega niet eens vermeld in zijn commentaar. De tweehonderd slachtoffers van zijn jarenlange vervolging, die gisteren op het vliegtuig naar Washington werden gezet, omschreef Ortega overigens als terroristen.
 
Bron: EFE/El Mundo/Kathpress.at