In Guatemala vermoorde Stanley Rother krijgt heiligdom in VS

In het aartsbisdom Oklahama-Stad is het heiligdom voor Stanley Rother, de eerste Amerikaanse zalige die als martelaar in Guatemala stierf, ingewijd.
19/02/2023 - 12:07
Stanley Francis Rother
Stanley Francis Rother © aartsbisdom Oklahoma

De Amerikaan Stanley Francis Rother was een eenvoudige boerenzoon uit Oklahoma, die koos voor het priesterschap en in 1968 als missionaris naar het Tz'utujil-volk in het zuidwesten van Guatemala trok. Daar werd hij in 1981, op 46-jarige leeftijd, doodgeschoten nadat ook al verschillende van zijn catechisten en parochianen waren verdwenen. Hij had kort daarvoor te horen gekregen dat zijn naam stond vermeld op de dodenlijst van rechtse doodseskaders. Paus Franciscus publiceerde in 2016 een decreet waarin erkend werd dat hij als martelaar omwille van zijn geloof werd vermoord. In 2017 werd hij als eerste Amerikaan en in aanwezigheid van ruim 20.000 gelovigen in Oklahoma zalig verklaard.

Het nieuwe heiligdom, met een kleine kapel die werd ingericht als laatste rustplaats van Rother, is vrijdag ingewijd. Het heiligdom is gebouwd in het zuiden van de stad Oklahoma, op de plaats waar ooit een golfcourt lag. De plannen voor de constructie gaan terug tot de zaligverklaring in 2017. Volgens Amerikaanse media heeft de bouw een slordige 47 miljoen euro gekost, maar aartsbisschop Paul S. Coakley van Oklahoma-Stad gaat er prat op dat er geen schulden zijn gemaakt en dat het geld volledig met privésponsoring is samengebracht. Op het terrein is ook de Tepeyac-heuvel van het Mariaheiligdom van Guadeloupe nagebouwd, de bekende plek in Mexico-Stad waar Maria in 1531 aan de indiaan Juan Diego verscheen. Aartsbisschop Coakley is ervan overtuigd dat zowel de bewondering voor Rother als de verering voor de Maagd van Guadeloupe veel gelovigen naar het heiligdom zal brengen. Mensen van over de hele wereld kunnen hier om zijn voorspraak bidden, zegt María Ruiz Scaperlanda, de auteur van The Shepherd Who Didn’t Run, een biografie over Rother uit 2015.

Bron: AP