Postzegels voor de paus en Copernicus
De Post- en Filateliedienst van Vaticaanstad heeft een reeks nieuwe postzegels voorgesteld, onder meer een postzegel voor de tiende verjaardag van het pontificaat van paus Franciscus en de 550ste verjaardag van de Poolse wiskundige en astronoom Nicolaas Copernicus. De zegels zijn vanaf 27 februari te koop bij de post van Vaticaanstad op het Sint-Pietersplein.
Visser van mensen
De postdienst heeft een decennialange traditie om historische gebeurtenissen met postzegels te herdenken. Blikvanger is dit keer een filatelistische envelop als eerbetoon aan de tiende verjaardag van de verkiezing van paus Franciscus. Daarop staat een zwart-wittekening van het moment waarop de paus zijn vissersring ontvangt, aan het begin van zijn pontificaat. De ring bevat een afbeelding van Petrus, als visser van mensen (Mt 4, 18-19; Mc 1, 16-17). Naast de afbeelding staan de woorden vermeld die kardinaal Cláudio Hummes uitsprak toen kardinaal Jorge Mario Bergoglio tot paus werd gekozen: Vergeet de armen niet. Voor de viering van de tiende verjaardag worden ook nog 4 postzegels uitgegeven, elk met een foto van paus Franciscus tijdens een markant moment van zijn pontificaat.
Er wordt ook een postzegel uitgegeven met daarop het silhouet van het Afrikaanse continent, als verwijzing naar de recente apostolische reis van de paus, en een afbeelding van Onze-Lieve-Vrouw van Afrika, zoals die staat afgebeeld op een bronzen icoon die in 1840 werd geschonken aan Antoine-Louis-Adolphe Dupuch, de eerste aartsbisschop (1838-1846) van Algiers. Na de afkondiging van het dogma van de Onbevlekte Ontvangenis, op 8 december 1854, door paus Pius IX, werd het originele beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Afrika in de hoofdkapel geplaatst van het heiligdom in Algiers.
Copernicaanse Revolutie
In samenwerking met Polen komt er ook een speciale postzegel voor de 550ste verjaardag van de 15de-eeuwse theoloog, wiskundige en astronoom Nicolaas Copernicus, die in 1473 in Toruń (Thorn in het Duits) werd geboren. De postzegel bevat een portret van Copernicus door de Poolse schilder Jan Matejko (1838-1893). De Poolse astronoom schreef geschiedenis met zijn revolutionaire stelling over het heliocentrisme. In 1543 publiceerde hij zijn De revolutionibus orbium coelestium waarin hij zijn theorie onderbouwde dat de zon en niet de aarde in het centrum van het heelal staat. Het Vaticaan wil deze belangrijke verjaardag aangrijpen om een bezinning op gang te brengen over de relatie tussen geloof en wetenschap. In zijn apostolische exhortatie Evangelii Gaudium schreef de paus dat het niet de bedoeling is van de Kerk om de bewonderenswaardige vooruitgang van de wetenschappen te stoppen, maar integendeel om het enorme potentieel te erkennen dat God aan de menselijke geest heeft gegeven.
Bron: Vaticannews.va