Omer Gielliet: 'Paus Franciscus breekt de Kerk open'

De Zeeuws-Vlaamse priester-kunstenaar Omer Gielliet schonk een pausbeeld om de boodschap van barmhartigheid niet te vergeten.
29/04/2016 - 11:01
Omer Gieilliet (90): 'Een eenvoudig beeld vanwege de eenvoud van de paus'

Op barmhartigheidzondag 2 april werd aan de Sint-Willibrordusbasiliek in Hulst (Nederland) een houten Franciscusbeeld van de Zeeuws-Vlaamse priester en beeldhouwer Omer Gielliet (90) ingezegend. De eerste zondag na Pasen werd gekozen omdat barmhartigheid een van de krachtlijnen is van het pontificaat van paus Franciscus. Gielliet, die bekend staat om zijn inzet voor vluchtelingen en mensen aan de rand van de samenleving, schonk het houten beeld voor de tuin van de basiliek. Het is een eenvoudig beeld vanwege de eenvoud van de paus, zei pastoor-vicaris Wiel Wiertz bij de inhuldiging.

De Breskense priester-kunstenaar Gielliet is tot in Vlaanderen en Duitsland bekend om zijn houten beelden, die hij uit boomstammen en opgegraven wortels zaagt. Daarbij gebruikt hij onder meer een slijper en een kettingzaag. Zijn beelden zijn  in Vlaanderen onder meer te zien in Roeselare of Kortrijk en zelfs een tiental in Brugge, onder meer recent  een beeld voor de gevangenis van Brugge.

Alles wordt uit God geboren

Omer Gielliet: Mijn beelden zijn steeds religieus, omdat ik ervan overtuigd ben dat alles uit God geboren wordt. Wij zijn allen van God afkomstig. Dat staat draads op de hedendaagse opvatting dat de mens alles zelf maakt. Die oorsprong wordt weerspiegeld in allerlei vormen en beelden. Daarom ook gebruik ik graag wortels, omdat zij expliciet verwijzen naar dat begin en die oorsprong.

Gielliet maakte ook een reeks beelden over het Zonnelied van Sint-Franciscus voor een oud klooster in Middenburg. Momenteel beeldhouw ik volop aan een serie beelden over de werken van barmhartigheid. Die krijgen later een plaats bij de Sint-Barbarakerk van Breskens.

Solidariteit en barmhartigheid

De inspiratie voor dit pausbeeld  haalde Gielliet bij het bezoek van de paus op 8 juli 2013 aan het vluchtelingeneiland Lampedusa. Franciscus riep toen op tot solidariteit met vluchtelingen en veroordeelde de globalisering van de onverschilligheid. Het houten beeld toont Franciscus in alle eenvoud, met een zachte glimlach, een bril die een beetje scheef staat en handpalmen die naar de mensen gekeerd zijn.

Omer Gielliet: De paus komt uit een opengebroken ei, verwijzend naar de Verrezen Christus. Maar hiermee maak ik ook een toespeling op het feit dat paus Franciscus de katholieke Kerk open breekt. De achterkant toont een duif als teken van de heilige Geest en met een sleutel in de bek, als verwijzing naar de apostel Petrus.