Wat ‘mag’ een priester op Facebook zeggen - 5 aandachtspunten

Een Italiaanse tutorial (lesvideo van 6:30 minuten) geeft priesters concrete tips om op een bezielde manier aanwezig te zijn in sociale media.
10/03/2023 - 12:25

De tutorial komt er na vele vragen van priesters die zich onzeker voelen over hun bijdrage op Facebook en andere sociale mediakanalen: 

Wat kan ik schrijven, welke foto's kan ik delen, wat mag ik leuk vinden, welke status van vrienden zou ik delen en welke beter niet…? 

Initiatiefnemer is de Italiaanse organisatie WeCa, een associatie van Italiaanse bisdommen en katholieke organisaties. Die wil katholieke webmasters en andere gelovigen ondersteunen om digitale media creatief en christelijk te gebruiken. De organisatie maakte eerder al tutorials over reels, de metaverse, streaming, infografieken, digitaal gebed, katholieke memes, enz. 

En dan nu de tips voor priesters en religieuzen op Facebook!

Tip 1. Publiceer niet alleen vanuit je ambt. Schrijf over alles en onthoud dat je priester bent. 

Als priester of religieus ben je op Facebook in eerste instantie gewoon mens en een gewone gebruiker. Wie alleen maar parochiemededelingen plaatst, komt afstandelijk over. 

Tip 2. Plaats niet alleen homilieën, maar vertel ook over je geleefde geloof.

Het is niet verkeerd om ook je homilie te delen. Maar de context op Facebook is toch wel anders dan die op zondag in de eucharistieviering. Dat vereist een andere manier van spreken. 

Tip 3. Spreek nooit kwaad. Deel goed nieuws. 

Het is heel gemakkelijk om kwaad te spreken op sociale media. Doe er niet aan mee. Bevestig het schone en het goede. Ook in kleine gebaren zoals een wens bij een verjaardag, afstuderen of huwelijk. 

Tip 4. Vermijd controverse. Draag christelijke oplossingen en interpretaties aan. 

Stoom afblazen en ons eigen gelijk etaleren, soms ten koste van anderen, is gemakkelijk op sociale media. Het geeft ons de illusie dat we iets doen. In werkelijkheid houdt het de cyclus van ontevredenheid en woede in stand. Draag liever christelijke oplossingen en interpretaties aan, bijvoorbeeld vanuit de sociale leer van de Kerk. Zorg dat je bijdrage hoop bevat en concrete manieren van werken. 

Tip 5. Spreek niet alleen, luister ook. 

Als we te veel met onszelf bezig zijn, gaan we sociale media gebruiken als een podium. Terwijl het vooral ook een kanaal is om te luisteren naar de verzuchtingen van mensen. 

Bekijk de tutorial (Italiaans zonder ondertitels, of lees via Google translate de transcript)