Subsidies voor stabiliteitswerken aan parochiekerk van Massemen

De stabiliteitsproblemen aan de Sint-Martinuskerk van Massemen zijn het gevolg van onvoldoende gefundeerde uitbreidingen in de vorige eeuw. 
12/03/2023 - 11:00
De Sint-Martinuskerk van Massemen (Wetteren)
De Sint-Martinuskerk van Massemen (Wetteren) © Joeri Mertens/Onroerend Erfgoed

Onroerend Erfgoed kent een restauratiepremie toe van 54.222 euro voor de Sint-Martinuskerk in Massemen (Wetteren), die al enige tijd kampt met stabiliteitsproblemen. In beide kopgevels van de zuidelijke zijbeuk is een verticaal getrapte barst aanwezig. Het oostelijke glasraam werd gedemonteerd om verdere schade te vermijden. Ook in het interieur is er een barst tussen het gewelf en de zuidelijke gevelmuur. Uit onderzoek blijkt dat de oorzaak van de problematiek de te beperkte fundering van de zuidelijke zijbeuk is.

Die zijbeuk is een latere uitbreiding van de kerk in het begin van de vorige eeuw. Er worden nu zo snel mogelijk zogeheten onderschoeiingen geplaatst onder de muren van de zuidelijke zijbeuk door middel van groutkolommen om de fundering waterdicht te malen. Daarbij is voorzichtigheid geboden om gevolgschade aan de kerk en de omgeving te vermijden. Na deze werken zal het omliggende pad met bakstenen klinkers plaatselijk hersteld worden.

Op de plek van de Sint-Martinuskerk staat al meer dan duizend jaar een gebedshuis. Dat behoorde tot de bezittingen van de Gentse Sint-Baafsabdij. De oudste delen van de huidige kerk zijn de toren (15de eeuw) en het koor (16de eeuw). Door godsdiensttwisten, vernielingen en calamiteiten moest de kerk in de loop van de eeuwen geregeld hersteld worden. In de 19de en 20ste eeuw werd de kerk twee keer uitgebreid: eerst werden twee zijbeuken toegevoegd die nadien verbouwd werden in neogotische stijl.

 Bron: Onroerend Erfgoed