Opgrimbie wordt natuurgebied
14/04/2016 - 15:43
Het koninklijk domein Opgrimbie in Maasmechelen en Lanaken wordt natuurgebied. Voor het klooster en de koninklijke villa zijn stedenbouwkundige voorschriften uitgewerkt. Volgens een voorontwerp van het uitvoeringsplan mag het klooster worden verbouwd of uitgebreid met tien extra cellen voor de zusters en een bezoekersgebouw.
Protest van de Raad van State
Het monasterium van de Monialen van Bethlehem werd in 1995, op vraag van wijlen Koning Boudewijn, in het Koninklijk Domein van Opgrimbie gebouwd. Van bij aanvang was het de bedoeling om het klooster zo goed mogelijk in de natuur in te passen en om in te spelen op groeiende nood aan plaatsen van volledige stilte in de samenleving. Maar de bouwvergunning werd door de Raad van State tot twee keer vernietigd.
Twee jaar geleden startten het bisdom Hasselt, de zusters en de stichting Astrida van wijlen koningin Fabiola een regularisatieproces met eerst een plan-milieueffectrapport. Dat rapport is vorig jaar goedgekeurd en nu is ook het voorontwerp van gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (Grup) afgewerkt. Dat plan wordt begin mei op een plenaire vergadering met alle betrokken administraties besproken. Daarna kan de Vlaamse regering definitief groen licht geven en kunnen de zusters en familie van Boudewijn en Fabiola de nodige bouwvergunningen indienen.
Tien kluizen en een gastenhuis
Het plan voorziet dat het monasterium mag uitbreiden tot een maximum bebouwde oppervlakte van 1,5 hectare. De zusters krijgen toestemming om het monasterium uit te breiden met tien kluizen en een gastenhuis. Zij mogen ook een natuurbegraafplaats aanleggen. In de Koninklijke villa wordt permanent verblijf niet toegelaten. Dat mag wel in de conciërgewoning. Voorts mogen er zonnepanelen op de daken, mag de garage van de conciërgewoning worden vernieuwd en mag het multifunctionele gebouw met een kwart uitbreiden.
Bron: Belang van Limburg