Passiespel in Mechelse Begijnhofkerk uitverkocht

Na elf jaar keert het passiespel terug naar Mechelen, met een twintigste editie onder regie van Willem Verheyden in de Begijnhofkerk.
21/03/2023 - 14:34
De twintigste editie van ‘De passie van Jezus’ in Mechelen
De twintigste editie van ‘De passie van Jezus’ in Mechelen © De passie van jezus/Stanislas Huaux

De vier voorstellingen van een eigentijds passiespel in de Begijnhofkerk in Mechelen, samen goed voor 1.200 toeschouwers, zijn uitverkocht. De vorige uitvoering dateert al van 11 jaar geleden. Dit jaar wordt opnieuw met de traditie aangeknoopt om inspirerende verhalen uit Jezus’ lijden en sterven opnieuw tot leven te brengen in een samenspel van muziek, woord en tableaux vivants.

Voor de voorstelling van De passie van Jezus op 28, 29, 30 en 31 maart kan regisseur Willem Verheyden een beroep doen op een zeventigtal spelers, die taferelen uit het leven en het passieverhaal van Jezus opnieuw tot leven brengen. De leeftijd van de acteurs, met heel verschillende achtergronden, varieert van 6 tot 80 jaar. Van bij aanvang wist Verheyden dat hij de voorstellingen zou opbouwen rond tableaux vivants. Het zijn er 43 geworden, waarvoor hij zich liet inspireren door bestaande kunstwerken, ook uit Mechelse kerken, o.m. De wonderbaarlijke visvangst van Rubens (O.-L.-Vrouw-over-de-Dijlekerk, 1618-1619), Christus aan het kruis van Van Dyck (Sint-Romboutskathedraal, 1630) en De vier evangelisten van Jordaens (Sint-Janskerk, 17de eeuw).


Dialoog van tekst en beeld

De regisseur brak zich aanvankelijk het hoofd over welke teksten de verstilde beelden best zouden dienen. Toen dacht ik terug aan de poëtische teksten die ik eerder las van schrijfster Marlies Verdoodt. Zij aarzelde wel even bij zijn vraag naar teksten op maat. Ik heb zo weinig voeling met het thema. Maar tegelijk ervaar ik in al mijn schrijfwerk hoe krachtig het kan zijn om als ‘betrokken buitenstaander’ naar een verhaal of situatie te kijken. Ik besliste toch te gaan schrijven en op die manier naar de teksten van leven en lijden van Jezus te kijken.  Samen lazen wij verschillende evangelies en kozen inspirerende verhalen van het begin van Jezus’ leven tot zijn veel te vroege einde. 


Kunstboek

Stanislas Huaux, een kunstfotograaf die zelf in het Mechelse Begijnhof woont, legde een twintigtal tableaux vivants vast in krachtige foto’s, die ook worden gepubliceerd in een kunstboek. Het eerste exemplaar van dat boek met poëtische teksten en verstilde foto’s wordt komende zaterdag aan kardinaal Jozef De Kesel en waarnemend burgemeester Alexander Vandersmissen overhandigd. Het kunstboek wordt voor 35 euro zowel ter plaatse na de voorstellingen, als vanaf 25 maart ook online en in de boekhandel te koop aangeboden bij de Mechelse boekhandels Salvator en De Peerle