Armeens gedenkteken krijgt plaats naast kerk in Sint-Niklaas

Het drie meter hoge monument staat symbool voor het Armeense geloof en de cultuur, maar het herdenkt ook de genocide van begin 20ste eeuw.
23/03/2023 - 13:35

Aan de Sint-Jozefkerk in Tereken (Sint-Niklaas) werd zaterdagmiddag een traditioneel Armeens kruis ingehuldigd en gezegend door een Armeense priester in traditionele klederdracht, in aanwezigheid van de Armeense ambassadrice en meer dan honderd aanwezigen, met vooral heel wat jonge Armeense gezinnen. De ambassadeur sprak er een dankwoord en onthulde de gedenksteen. Het monument in tufsteen is bijna drie meter hoog en het werd met een kraan op zijn plaats gezet. In de toekomst zal het een centrale rol spelen bij de viering van de christelijke feestdagen door de Armeense gemeenschap. Onderaan het monument staat een vredesboodschap in het Nederlands en het Armeens, die herinnert aan onschuldige slachtoffers van alle tijden en het belang onderstreept van de vriendschap onder alle volkeren. 

Lees verder onder de foto.
 

Zegening van het Armeens door een Armeense priester, in aanwezigheid van de Armeense ambassadrice
Zegening van het Armeens door een Armeense priester, in aanwezigheid van de Armeense ambassadrice © Miepol De Roeck

In Sint-Niklaas wonen vandaag een 80- à 90-tal Armeense gezinnen, goed voor zo’n 200 tot 300 Armeniërs. Die gemeenschap is onderling sterk verbonden en legde samen om in Armenië een chatsjkar te laten maken. Dat is een traditioneel Armeens gedenkteken, bestaande uit een grote gegraveerde en gedecoreerde opstaande steen met centraal een kruis met het lichaam van Jezus en daarrond allerhande symbolische motieven. De steen verwijst naar de Armeense cultuur en tradities, maar is ook een herinnering aan de genocide op het Armeense volk van het begin van de 20ste eeuw. 

De idee voor het monument ontstond in november 2022 tijdens een lezing in de Onze-Lieve-Vrouwkerk over de Armeense genocide op initiatief van VOS (een Vlaamse vredesbeweging die na de Eerste Wereldoorlog op initiatief van oud-strijders is ontstaan). Daar werden toen contacten gelegd van de Armeense gemeenschap met het stadsbestuur en de plaatselijke parochie. Chris De Beer, coördinator van de oecumenische contacten van de parochie in Sint-Niklaas legt uit: Zo groeide de idee om een chatsjkar, een typisch Armeens kruis, te plaatsen in de stad. Dankzij deken Raf Vermeulen en Dirk Adriaenssens, de voorzitter van de kerkfabriek van Tereken, kon de Armeense gemeenschap daarvoor een plaats bekomen, vlak naast de Sint-Jozefkerk.

Het monument staat niet alleen op heilige grond, legt Sargis Nersisyan, die de Armeense gemeenschap vertegenwoordigt, uit. Maar omdat de chatsjkar op kerkelijk terrein werd geplaatst hebben wij ook de garantie dat hij in de toekomst bij openbare werken niet zomaar wordt verwijderd en ook voor de komende generaties bewaard blijft. 

Het nieuwe Armeense kruis in Sint-Niklaas
Het nieuwe Armeense kruis in Sint-Niklaas © Miepol De Roeck