Laatste restauratiefase Sint-Katharinakerk Hoogstraten van start

Naast Brussel en Lier is Hoogstraten in ons land de belangrijkste site op gebied van historisch gebrandschilderd glas.
08/04/2023 - 11:00
Sint-Katharinakerk in Hoogstraten
Sint-Katharinakerk in Hoogstraten © AgentschapOnroerendErfgoed

Onroerend Erfgoed kent een premie toe van 621.168,00 euro voor de vijfde en laatste restauratiefase van de Sint-Katharinakerk in Hoogstraten. De kerk, gebouwd in de 16de eeuw, is een getuige van een belangrijke periode in de Vlaamse geschiedenis. De kerk symboliseert de verbondenheid van de Nederlanden en het belang van onze regio binnen het Habsburgse rijk onder Karel V. Zij herbergt een schat aan kerkelijke en historische rijkdommen. Dankzij de ruime verzameling opmerkelijke glasramen is Hoogstraten voor ons land een belangrijke site op het gebied van historisch gebrandschilderd glas. De kerk herbergt nog andere waardevolle kunstschatten zoals gotische meubels en het Vlaamse topstuk ‘Taferelen uit het leven van de heilige Jozef, zegt Matthias Diependaele, Vlaams minister van Onroerend Erfgoed.

De Vlaamse regering keurde al in 2018 een meerjarenovereenkomst goed om het schip en het interieur van de Sint-Katharinakerk te restaureren. Daarvoor werd een totaalbedrag van 6,3 miljoen euro voorzien. Momenteel zijn de werken aan de gevels nog bezig. Eens die afgerond zijn, kan de restauratie van het interieur starten. Daarbij wordt het interieur van het koor, de nevenkoren, de bidkapel, de sacristie, het zuidertransept, de zuidelijke zijbeuk en zijkapel en de grafkapel aangepakt. 

De Sint-Katharinakerk werd gebouwd tussen 1525 en 1550. Zij is sinds 1936 beschermd als monument. In de toekomst zal zij niet alleen worden gebruikt  als plaats voor erediensten, maar ook als een museum dat zijn schatten tentoonstelt. De bouw dateert uit de periode van de constructie van het stadhuis, het Gelmelslot en het clarissenklooster in Hoogstraten.

De Sint-Katharinakerk in Hoogstraten is het derde hoogste kerkgebouw in België en een van de hoogste gebouwen in baksteen ter wereld.

De toren is 105 meter hoog en vierkant aan de basis. De klokkentoren erbovenop is achtkantig. Het geheel is gekroond met een ui, vervaardigd van leien. In de toren is er sinds 1960 een beiaard met 51 klokken.

Bron: Onroerend Erfgoed