Hongaarse katholieke Kerk beleefde hergeboorte na val communisme

De Hongaarse priester en theoloog Csaba Török belicht de achtergronden van het bezoek van paus Franciscus aan Hongarije.
29/04/2023 - 15:52

De Hongaarse priester en theoloog Csaba Török heeft in de marge van het pausbezoek teruggeblikt op de aanwezigheid van het christendom in Hongarije. Die gaat terug tot de vierde eeuw, met de eerste nederzettingen van de Hongaarse bevolking in de Oeralbergketen, op de grens tussen Europa en Azië. Al sinds toen zijn er goede contacten met de volkeren van de Armeense en Griekse ritus, terwijl de Latijnse ritus pas sinds de tiende eeuw ingang vond in Hongarije. 


Koning Stefanus

Sint-Stefanus I, die in het jaar 1000 door paus Silvester II in Esztergom tot eerste koning van Hongarije werd gezalfd en gekroond, voltooide de evangelisatie van het land, waarmee Constantinopel in de negende eeuw was gestart. Hij consolideerde de nationale eenheid en zorgde voor een relatieve onafhankelijkheid van zowel het Romeins-Germaanse als het Byzantijnse rijk. Hij was stichter van talloze kloosters, onder meer dat van de heilige Martinus van Pannonhalma, en verkreeg via de monnik Anastasio en de bisschop van Praag van paus Silvester II de kroon waarmee hij in het jaar 1000 tot 'apostolische koning' werd gekroond.

(Lees verder onder de foto)

Franciscus begroette na zijn aankomst de bevolking van Boedapest
Franciscus begroette na zijn aankomst de bevolking van Boedapest © Vatican Media


Heropstanding na communistische overheersing

Later volgden nog andere belangrijke momenten en keerpunten in de geschiedenis van Hongarije. Denk maar aan de Turkse invasie, de rol van de Habsburgers en de opkomst van het communisme - met de nationalisatie van kerkelijke eigendommen en de ontbinding van kloosterordes en religieuze congegraties.

Na de val het IJzeren Gordijn bloeide het land opnieuw op.

Kort na het einde van de decennialange communistische onderdrukking bracht paus Johannes Paulus II van 16 tot 20 augustus 1991 als eerste paus een bezoek aan het land. Hij keerde van 6 tot 7 september 1996 terug voor een tweede bezoek. Op 12 september 2021 volgde het blitsbezoek van paus Franciscus aan Boedapest voor de slotviering van het Internationale Eucharistische Congres.

Vandaag bestempelt 40 % van de Hongaren zichzelf als katholiek en 12% als protestant.

Het officiële motto van dit bezoek is: Christus is onze toekomst. Daarmee worden de gelovigen aangespoord na te denken over de vraag op welke manier Christus en het geloof de weg kunnen wijzen voor de toekomst van ons land.


Tekenen van hoop en heropbloei

Mgr. András Veres (63), bisschop van Györ en voorzitter van de Hongaarse Bisschoppenconferentie, is ervan overtuigd dat het bezoek van paus Franciscus een belangrijke stimulans zal zijn voor de Hongaarse katholieken. Hongarije kampt net als de meeste Europese landen met een sterke secularisatie. Tijdens de communistische overheersing zijn  er twee generaties opgegroeid met vrijwel geen enkele religieuze opvoeding. Ouders konden hun kinderen nauwelijks een religieuze opvoeding geven. De 30 jaar die sinds de politieke ommekeer zijn verstreken, volstaan niet voor de overdracht van het geloof. Bovendien raken velen door de relatieve sociale welvaart van God en de Kerk verwijderd. Maar wij zien ook vele tekenen van hoop. Spirituele bewegingen en parochiegroepen boeken belangrijke resultaten met hun missionaire activiteit. Bovendien hebben vele Hongaarse jongeren de weg gevonden naar katholieke scholen. Essentieel is dat wij vandaag zonder problemen ons geloof kunnen uiten. We kunnen onze religieuze programma's in de kerken organiseren en ook daarbuiten, bijvoorbeeld voor schoolkinderen. Daar was vroeger geen sprake van. 

Bron: Omega/Kathpress.at