Koning Filip ontvangt maronitische patriarch

Koning Filip sprak ruim een uur met de maronitische patriarch patriarch Bechera Boutros Rai.
27/04/2016 - 16:32
Koning Filip in gesprek © Koninklijk Paleis

Koning Filip heeft dinsdag de Libanese patriarch Bechera Boutros Rai, het hoofd van de maronieten, de grootste katholieke geloofsgemeenschap van het Midden-Oosten, op het paleis ontvangen. De ontmoeting duurde ongeveer een uur. Over deinhoud van het gesprek is niets bekendgemaakt. Privégesprekken, zoals dit van dinsdag, met religieuze leiders zijn niet zo uitzonderlijk. De Belgische koning probeert contact te houden met alle geloofsgemeenschappen en levensbeschouwingen, niet alleen uit eigen land. Dat is vooral het geval als belangrijke leiders, zoals recent nog de oecumenischepatriarch Bartholomeus van Constantinopel, in ons land op bezoek zijn.

Grootste katholieke kerkgemeenschap van het Midden-Oosten

Patriarch Rai is de 77ste maronitische patriarch. Op 25 maart 2011 volgde hij Nasrallah Butrus Sfeir op die 25 jaar lang aan het hoofd stond van de maronitische katholieke Kerk. De maronitische Kerk is de grootste katholieke kerkgemeenschap van het Midden-Oosten. Maronieten kregen in de 12de eeuw opnieuw contact met het christelijke Westen. Dat resulteerde in de hereniging van de maronieten met Rome, al behielden ze hun eigen liturgie en ritus. Maronieten bekleden tot op vandaag sleutelposities in de Libanese samenleving, onder meer die van president en opperbevelhebber van het leger. De gemeenschap is ook heel actief betrokken bij de opvang van vluchtelingen uit Syrië en Irak.

Bezoek van Jordaanse koningspaar

Tijdens de ontmoeting van dinsdag stond allicht de vluchtelingencrisis in de regio centraal, al werd over de inhoud van het gesprek niets bekendgemaakt. Binnen enkele weken komt ook de Jordaanse koning, die zich eveneens sterk inzet voor vluchtelingen, met koningin Raina bij de koning en koningin op bezoek.

Ons koningshuis heeft traditioneel sterke banden met het Jordaanse koningshuis. Zo was enkele maanden geleden ook koningin Raina van Jordanië bij onze koningin Mathilde op bezoek, in het kader van Unicef.  Zowel Jordanië als Libanon, die traditioneel al veel vluchtelingen uit de regio opvangen, gaat zwaar gebukt onder de toestroom van vluchtelingen uit Syrië en Irak.