Niet-Europeaan en niet-aristocraat Dunlap leidt Orde van Malta

De Canadese advocaat John Dunlap komt aan het hoofd te staan een van de belangrijkste internationale liefdadigheidsinstellingen wereldwijd. 
04/05/2023 - 13:48

De Orde van Malta heeft voor het eerst in haar geschiedenis een niet-Europeaan en een niet-aristocraat verkozen als 81ste Grootmeester sinds de stichting in 1099. De keuze van de 99 leden uit 18 landen viel gisteren op John Dunlap (66), een Canadese advocaat die zijn roeping vond in de zorg voor aidspatiënten in Harlem (VS). Hij werd woensdag in aanwezigheid van de pauselijke vertegenwoordiger kardinaal Silvano Maria Tomasi en na de goedkeuring van zijn voordracht door de paus meteen ook plechtig beëdigd tijdens een ceremonie en processie in de Priorijkerk van de orde op de Aventijn in Rome. 

Lees verder onder de foto. 

John Dunlap, de grootmeester van de Orde van Malta
John Dunlap, de grootmeester van de Orde van Malta © Orde van Malta

De 66-jarige Dunlap, die in 1996 werd toegelaten tot de orde, was luitenant van de grootmeester en leidde tijdelijk de orde. Hij is specialist in ondernemings- en immigratierecht. Sinds 1997 was hij juridisch raadgever van de permanente missie van de Heilige Stoel bij de VN. In januari hadden de leden de grootkanselier Riccardo Paterno di Montecupo en de andere leden van de Soevereine Raad gekozen op een buitengewoon algemeen kapittel. De grootmeester zit deze raad voor. Zijn belangrijkste missies zijn het leiden van de orde en de coördinatie en de verdere ontwikkeling van de hulpverlening van de Orde van Malta in crisisgebieden wereldwijd. Volgens de statuten moet hij ook een voorbeeld zijn van authentiek christelijk leven. Volgens de nieuwe grondwet, waarin staat dat de grootmeester niet langer voor het leven wordt verkozen, zal hij zijn nieuwe functie tien jaar lang vervullen. Die termijn is daarna nog één keer hernieuwbaar.

De verkiezing van de nieuwe grootmeester moet ook een einde maken aan de crisis binnen de orde, nadat paus Franciscus de vorige grootmeester had afgezet wegens een bestuurscrisis. Vervolgens werd een reeks constitutionele hervormingen doorgevoerd en werd John  Dunlap ad-interim benoemd aan het hoofd van de orde. De Orde van Malta is aanwezig in 120 landen en helpt mensen in nood door middel van medische, sociale en humanitaire activiteiten. Zij onderhoudt diplomatieke relaties met meer dan honderd landen en met de EU. Zij heeft ook een permanente vertegenwoordiger bij de VNen enkele andere internationale organisaties. Dankzij haar speciaal statuut en onafhankelijkheid kan zij een belangrijke rol vervullen bij hulpverlening in crisisgebieden. 

Bron: Kathpress.at/I.Media/AP