Drie miljoen euro voor restauratie begijnhof in Lier

Dankzij de steun van de Vlaamse overheid kan de laatste restauratiefase in de begijnhofwoningen in Lier van start gaan.
12/05/2023 - 13:32
Het Begijnhof van Lier
Het Begijnhof van Lier © Onroerend Erfgoed

Onroerend Erfgoed maakt een premie van 2.906.990,40 euro vrij voor de laatste restauratiefase van het begijnhof van Lier, dat sinds 1998 met twaalf andere Vlaamse begijnhoven beschermd is als Werelderfgoed. Volgens burgemeester Rik Verwaest kan daarmee de laatste restauratiefase van start gaan, waarbij negen begijnhofwoningen worden gerestaureerd tot woning. Het gaat om vijf woningen in de Sint-Margaretastraat, twee woningen in de Pompstraat en twee woningen aan de Grachtkant. De gevels, de daken en de bewaarde historische interieurs worden gerestaureerd en het wooncomfort van de woningen wordt aangepast aan hedendaagse normen van hygiëne, veiligheid en energieverbruik.


Toekomstplan

De meerjarenrestauratie van het prachtige begijnhof in Lier ging in 2018 van start, op basis van een beheersplan voor de komende 20 jaar met een visie op het erfgoedbeheer van het domein is opgenomen is. Op basis daarvan worden in totaal 45 woningen en het openbare domein gerestaureerd. In de kapel en het convent komen tentoonstellingsruimtes en een ruimte voor verenigingen die een binding hebben met het begijnhof. Door te investeren in dit prachtige erfgoed zorgen we ervoor dat deze eeuwenoude erfgoedplek bewaard blijft en ons weer inspireert. Dit is een investering in lokaal toerisme, duurzaam wonen en een aangename leefomgeving, zegt minister Matthias Diependaele van Onroerend Erfgoed.


Vlaams Werelderfgoed

Het begijnhof ontstond waarschijnlijk in de eerste helft van de 13de eeuw, toen enkele ongehuwde vrouwen en weduwen spontaan gingen samenwonen buiten de eerste omwalling. Vanaf 1258 kregen zij een eigen kerk en pastoor. Het begijnhof van Lier heeft een Kalvarieberg, een convent en een infirmerie, die later meisjesweeshuis werd. Het begijnhof van Lier werd in 1966 beschermd als monument en als landschap omwille van de artistieke en esthetische waarde. Het laatste Lierse begijntje stierf in 1994.

Bron: Onroerend Erfgoed