Evenwicht Kerk en staat op helling plaatsen is onverstandig

Volgens diplomaat Mark Geleyn is er geen nood om neutraliteit van de staat voor erediensten te herzien en de godsdienstvrijheid in gedrang te brengen.
02/05/2016 - 15:42

Volgens Mark Geleyn, gewezen ambassadeur in Israël en Duitsland en voormalig directeur-generaal van Buitenlandse Zaken, is er geen enkele behoefte en is bovendien onverstandig om de neutraliteit van de Belgische staat voor de erediensten, en de evenwichten die eruit voortvloeien, op de helling te zetten. Zo is in artikel 21 van de grondwet vastgelegd dat de staat niet mag tussenkomen in de benoeming van de bedienaren van de erediensten en zich dus de facto niet mag mengen in religieuze zaken. Artikel 24 bepaalt dat het onderwijs vrij is.

Raken aan de financiering van de erediensten is om conflicten vragen. Mark Geleyn

Geleyn herinnert eraan dat de scheiding van Kerk en staat in België historisch is gegroeid en het resultaat is van een evolutie van eeuwen spanning en zoeken naar compromis. De neutraliteit van de Belgische staat (de term zelf wordt in de grondwet niet genoemd), plus de financiering van clerus en onderwijs, maakte het mogelijk dat de godsdienstvrijheid in ons land actief beleefd kan worden. Voor een aantal vrijzinnigen volstaat deze neutraliteit blijkbaar niet meer. Zij willen dat het begrip laïciteit in de grondwet opgenomen wordt (…) Het klopt dat de vrijzinnigen hun doelstelling laïciteitsprincipe in de grondwet ook motiveren vanuit de bezorgdheid om het moslimextremisme te bestrijden. Maar het concept raakt uiteraard alle erkende erediensten, in de eerste plaats de katholieke kerk. En dat is ook de bedoeling.

De voorstellen van de vrijzinnigen inzake laïciteit zetten de evenwichten binnen de Belgische grondwet, met name het principe van de vrijheid van godsdienst, op de helling. MarkGeleyn

Geleyn herinnert eraan dat de introductie van het begrip laïciteit in de Franse grondwet in 1905 in een uitgesproken kerkvijandig klimaat tot stand is gekomen. De facto komt ze erop neer dat de Kerk elke vorm van bevoegdheid in de res publica ontzegd wordt, ook in het onderwijs. Recente poging en initiatieven om de Kerk terug naar de catacomben terug te dringen zijn niet alleen afkomstig van Franstalige politici als Laurette Onkelinx. Ook Open VLD-fractieleider Patrick Dewael stelt dat de commissie voor de grondwetsherziening een rapport schrijft over waarden en principes van de staat. Mark Geleyn: Die commissie zou dan experts ondervragen. In de praktijk blijken deze experts vooral gezocht te worden onder de nieuwe generatie atheïsten aan onze pluralistische universiteiten.

Met het begrip laïciteit in de grondwet beweren de vrijzinnigen dat zij de invloed van het religieus extremisme op de samenleving willen tegengaan. Dat is legitiem. Maar het omgekeerde gevaar, de staat die de godsdienst manipuleert en die gelovigen en rassen vervolgt, is even realistisch.

Bron: www.knack.be

Lees de volledige tekst van de opiniebijdrage van Mark Geleyn in Knack over de herziening van de relatie tussen Kerk en staat