Belgisch project geselecteerd voor Architectuurbiënnale Venetië
Het project voor de herbestemming van de Sint-Albertuskerk in Muizen is geselecteerd voor de tentoonstelling Time Space Existence van de achttiende Architectuurbiënnale van Venetië. In de expo worden voltooide en lopende projecten, innovatieve voorstellen en utopische dromen van architectenbureaus aan een ruimer publiek voorgesteld.
Dubbelfunctie
In 2021 kocht het digitale communicatiebureau Springbok de honderd jaar oude en niet langer gebruikte Sint-Albertuskerk in Muizen. De laatste viering vond er plaats in 2014. Springbok en de architecten van OFFICEU werkten daarop een ambitieus project uit voor een bijzondere dubbelfunctie, met behoud van de architectonische waarde van het gebouw: als nieuw internationaal hoofdkantoor én ’s avonds en in het weekend ook als ontmoetingsplaats voor de buurt.
Het is de bedoeling dat dit project wordt gerealiseerd tegen 2025. Dankzij de mix van traditionele en moderne architectuur wordt het gebouw veelzijdig functioneel, met respect voor de erfgoedwaarde. Naast het gebouw komt een nieuwe kopie van het kerkschip, met werkplekken op verschillende niveaus. De gehele ruimte in de kerk zelf blijft open en wordt multifunctioneel door een flexibele indeling. Buurtbewoners zullen er welkom zijn voor uiteenlopende activiteiten, zoals tentoonstellingen, concerten, bijeenkomsten, boeken- en doe-het-zelfclubs, en liefdadigheidsactiviteiten. De nieuw aangelegde parktuin zal het personeel van Springbok, hun bezoekers én buurtbewoners een ruimte geven om te ontspannen en tot rust te komen.
(vervolg na de afbeelding)
Duurzaam en verbindend
Pieter Thibaut, architect OFFICEU: Duurzaam bouwen betekent voor ons bouwen met en voor de gemeenschap. Wij willen multifunctionele en flexibele ruimten creëren waarin menselijke creativiteit kan gedijen en ontmoetingen en spontane uitwisselingen worden gestimuleerd. De herbestemming van de Sint-Albertuskerk in Mechelen toont hoe architectuur een medium kan zijn om mensen met elkaar te verbinden, en zo een maatschappelijke relevantie krijgt. Dat duurzaam bouwen meer is dan isoleren, tonen we ook op de tentoonstelling Time Space Existence tijdens de Architectuurbiënnale van Venetië 2023, die zich richt tot een internationaal publiek van meer dan 300.000 architecten, ontwerpers en andere bezoekers.
Kim Verhaeghen, CEO Springbok, vult aan: Met OFFICEU zijn we erin geslaagd om een ruimte te creëren die het verleden eert en tegelijkertijd de toekomst omarmt. Er is gestreefd naar de juiste balans tussen vorm en functie, waardoor de kerk een prachtige ruimte wordt waarvan ook de lokale gemeenschap jarenlang kan genieten. Wij hopen dat dit project ook anderen kan inspireren om te kiezen voor een creatieve benadering van architectuur en design, met het doel mensen dichter bij elkaar te brengen en meer verbondenheid te creëren.
Het project van de herbestemming van de kerk wordt met drie andere projecten van OFFICEU vanaf 20 mei gedurende zes maanden tentoongesteld op Time Space Existence in het Palazzo Mora. Naast de fysieke tentoonstelling, is de expositie vanaf 20 mei in de sectie Virtual Tours ook digitaal te bezoeken.