Bijbelmanuscript verkocht voor 35,16 miljoen euro
De Codex Sassoon, het oudste bekende quasi volledige Hebreeuwse Bijbelmanuscript, is tijdens een veiling van Sotheby’s verkocht voor een recordbedrag van 38,1 miljoen dollar. Daarmee is dit het meest waardevolle manuscript dat ooit op een veiling is verkocht. Door de ouderdom en de volledigheid wordt de codex uit de late 9de tot vroege 10de eeuw bestempeld als een van de belangrijkste en meest unieke teksten van de menselijke geschiedenis. De inzet bedroeg 30 miljoen dollar, maar uiteindelijk ging het manuscript na 4 minuten van de hand voor een recordbedrag van 38,1 miljoen dollar. Het manuscript wordt door de Amerikaanse organisatie ANU geschonken aan het Museum voor het Joodse Volk in Tel Aviv.
De Codex Sassoon ontstond omstreeks het jaar 900 in Israël of Syrië en was eigendom van de Zwitserse financier en verzamelaar Jacqui Safra. Van het jaar 1000 tot 1400 na Christus werd hij bewaard in de synagoge van Makisin (Markadah) in het noordoosten van Syrië. Maar daarna werd hij bijna 600 jaar lang als verloren beschouwd, totdat hij in 1929 opnieuw opdook. Hij is grotendeels in het Hebreeuws geschreven, maar bevat ook passages in het Oudgrieks en het Aramees. De codex is uitzonderlijk goed bewaard. Voor de productie waren destijds meer dan honderd dierenhuiden nodig.
Het kostbare manuscript van 792 pagina’s is vernoemd naar een vorige eigenaar, David Solomon Sassoon (1880-1942). Die filantroop was op het moment van zijn dood in 1942 eigenaar van de belangrijkste privécollectie van Bijbels en joodse handschriften. De oudste manuscripten van de Hebreeuwse Bijbel bevatten alleen delen of gedeeltes van Bijbelse teksten. Zij werden gekopieerd zonder interpunctie of vocalisatie en bevatten geen verzen of hoofdstukken. De Codex Sassoon bevat de 24 boeken van het Oude Testament, verdeeld in drie delen: de Pentateuch, de Profeten en de Geschriften. Er ontbreken slechts twaalf pagina's. Daardoor is hij aanzienlijk vollediger dan de Codex van Aleppo en ouder dan de Codex van Leningrad, twee andere beroemde vroege Hebreeuwse Bijbels.