Antoniusommmegang Achel met maquette van vluchtelingenboot

Het processiecomité van Sint-Antonius van Padua blijft streven naar een eigentijdse invulling van de ommegang in Achel.
17/06/2023 - 12:52
Het processiebeeld van Sint-Antonius van Padua
Het processiebeeld van Sint-Antonius van Padua © Processiecomité van Sint-Antonius van Padua Achel

Sinds in 1978 pastoor Jan Kwanten de sacramentsprocessie en Mariaprocessie aan de bestaande Antoniusprocessie koppelde en zo een nieuwe adem gaf, wordt elke eerste zondag na de 13de juni en na de eucharistie van half tien het Antoniusbeeld rondgedragen in een ommegang, die steevast ook eindigt in een dorpsfeest. Zo brengt Sint-Antonius het dorp letterlijk in beweging - processiegewijs - en doet het mensen elkaar op een andere manier ontmoeten. Tegelijk wordt er telkens naar gestreefd om aan de processie hedendaagse elementen toe te voegen en om het gebeuren een eigentijdse invulling te geven.

Dat zal dit jaar gebeuren met de maquette van een vluchtelingenboot die wordt meegedragen als symbool van zoekende mensen wereldwijd.

Daarbij inspireerde het schilderij van de Afghaanse vluchtelinge en kunstenares Ponee, dat sinds de grote vluchtelingencrisis en de tentoonstelling ‘Refugee Art’ in 2016 naast het Antoniusaltaar hangt, Luc Bloemen - beter bekend als ‘Luc van Dora Breemans uit de Hoek’ - om die zoekende mensen voor de ommegang te visualiseren. 

Antonius van Padua is al van oudsher de volksheilige die wordt aanroepen bij verlies allerhande. Vandaag mag hij de patroon genoemd worden van zoekende mensen: mensen die niet meteen meer weten van welk hout pijlen maken, mensen die het noorden kwijt zijn, na verlies van een geliefde of ontslag op het werk. Ze worstelen met onzekerheid, na het wegvallen van zoveel zekerheden. Zoekende mensen zijn ook mensen op de vlucht voor oorlog en geweld, machteloos overgeleverd aan de willekeur van mensenhandelaars. ‘Vluchten’ zien zij als enige uitweg om weg te geraken uit de levensbedreigende situaties, die zich voordoen in het land van hun geboorte en hun jeugd. De mensen in de boot zijn gegoten uit overschotjes lood. Met het lood in de schoenen, waarmee ze alles achterlaten, worden ze ‘overschotmensen’. En waar ze stranden, worden ze verwelkomd met prikkeldraad, aldus het processiecomité.

Naast de processie in de voormiddag is er zondagnamiddag ook nog het dorpsfeest. Tijdens dat feest van de parochie en verenigingen blijft de kerk geopend voor een dubbele tentoonstelling. Eén tentoonstelling brengt meer achtergrond bij de kwestie van de vluchtelingen. Daarnaast wordt het project ‘Aanbidding van Christus’ tentoongesteld: een project waarbij een aantal leerlingen o.l.v. Hilde Sools zich lieten inspireren door het meesterwerk van Rubens en achteraf hun interpretatie letterlijk naast het origineel hielden. Mensen krijgen ook nog heel de dag de kans om een kaarsje te branden voor iemand die ziek is, als teken van verbondenheid, voor vrede of gewoon voor een andere persoonlijke intentie.