Caritas: Europa moet vluchtelingen wegen naar bescherming bieden
Naar aanleiding van de Wereldvluchtelingendag op 20 juni doet de Europese koepel van katholieke hulporganisaties, Caritas Europa, een oproep tot de Europese Unie. Caritas vraagt om vluchtelingen die recht hebben op internationale bescherming veilige wegen te blijven bieden om Europa te bereiken en om hen daar een eerlijke toegang tot de asielprocedure te bieden.
Recent keurde de EU nieuwe regels toe om een strengere selectie aan de EU-grenzen mogelijk te maken. Maar volgens sommigen zal dit de illegale immigratie en de greep van de mensenhandelaars op vluchtelingen die naar Europa willen komen slechts versterken.
Wereldwijd waren in 2022 bijna 110 miljoen mensen gedwongen ontheemd als gevolg van oorlog, geweld en conflicten of natuurrampen.
Dit aantal omvat ook de miljoenen mensen die de oorlog in Oekraïne zijn ontvlucht of die Venezuela hebben verlaten vanwege een combinatie van politieke, sociaaleconomische en humanitaire crises. Binnen de EU vormen Syriërs en Afghanen de top twee van nationaliteiten die in 2022 een asielaanvraag hebben ingediend. 'Vluchten en alles achterlaten is voor hen vaak geen keuze, maar de enige optie voor een veilige toekomst. Maar om een veilige plek te bereiken, moeten zij vaak een gevaarlijke reis maken. De tragische schipbreuk van een overvolle vissersboot die op 14 juni voor de kust van Griekenland kapseisde en zonk, is daarvan slechts het meest recente voorbeeld', zegt Caritas Europa.
Hoop opbouwen
Maria Nyman, secretaris-generaal Caritas Europa, zegt op deze internationale Vluchtelingendag: ‘Wij dringen er bij de Europese leiders op aan om de toegang tot asiel in Europa te behouden en te zorgen voor veilige wegen voor mensen die bescherming nodig hebben. Er zijn al genoeg levens verloren gegaan. Een versterkt asiel- en opvangsysteem moet voldoende bescherming en ondersteuning bieden.
Investeren in gastvrije samenlevingen is essentieel om hoop op te bouwen en vluchtelingen te laten opbloeien in hun nieuwe thuis.
Het bereiken van een land waar men asiel kan aanvragen, is slechts de eerste stap van een lang traject voordat men volledig kan deelnemen aan en bijdragen aan de samenleving van het gastland. Europese regeringen moeten hun verantwoordelijkheden op grond van het internationale vluchtelingenrecht respecteren door te zorgen voor efficiënte asielprocedures en waardige opvangvoorzieningen. Wij verwachten dat zij een ambitieus aantal hervestigingsplaatsen toezeggen en dat deze beloften daadwerkelijk worden nagekomen.’
Bron: Caritas Europa