Topstukken uit Sint-Leonarduskerk Zoutleeuw gedigitaliseerd
In de Sint-Leonarduskerk van Zoutleeuw werden afgelopen maandag vijftien Vlaamse topstukken professioneel gedigitaliseerd. Daarbij werd onder meer een 3D-scantechniek toegepast die nog maar zelden gebruikt werd in de Vlaamse en zelfs Europese erfgoedsector. Bij de topstukken een 13de-eeuws Mariabeeld, een metershoge sacramentstoren, het bekende Marianum van ca. 1535 en verschillende, meestal laatmiddeleeuwse beelden.
(vervolg na de afbeelding)
De kerk telt liefst 21 erkende kunstwerken. Daarvan werden er vijftien gedigitaliseerd, op initiatief van Meemoo, het Vlaams Instituut voor het Archief.
Er werden niet enkel retabels en schilderijen, maar ook erg oude sculpturen gescand en gefotografeerd. Volgens Meemoo gebeurde dat in Vlaanderen wellicht nooit eerder tegelijk op dezelfde plaats met zoveel werken met bovendien zo een grote (cultuur)historische en artistieke waarde. Deze topstukken digitaliseren, was geen vanzelfsprekende opdracht. De grote beelden wegen elk al snel meer dan 100 kilogram en staan op moeilijk bereikbare locaties. Kwetsbare schilderijen zitten ter bescherming in een geklimatiseerde vitrine. Dat er op één dag tijd vijftien topstukken gedigitaliseerd worden, is dus echt uitzonderlijk.
(vervolg na de afbeelding)
Eeuwenoude beelden werden voor het eerst sinds twee decennia van hun sokkel gehaald en digitaal gescand.
Timothy Naessens, projectleider en expert digitalisering bij Meemoo, benadrukt het belang van het project voor de lange termijn. Maar er zijn nog andere voordelen van de 3D-scantechniek. Zo kan er makkelijk een replica van een beeld gemaakt worden, zoals van het beeld dat wordt meegedragen in de processie. Onderzoekers krijgen ook een beter beeld van de toestand van het topstuk voor het behoud ervan en het erfgoed kan beschikbaar gemaakt worden voor een ruimer publiek.
Bron: Meemoo