Broeders van Sint-Jan publiceren pijnlijk misbruikrapport

Tussen 1975 en 2022 waren er 167 slachtoffers van seksueel en spiritueel misbruik.
30/06/2023 - 09:00
Pater Marie-Dominique Philippe
Pater Marie-Dominique Philippe © Infocatho

Broeders van Sint-Jan, een monastieke gemeenschap binnen de roomskatholieke Kerk, heeft de cijfers gepubliceerd van het onderzoek naar het pijnlijke misbruik door leden van de gemeenschap. Dat onderzoek, dat niet volledig onafhankelijk is omdat er ook leden van de gemeenschappen bij waren betrokken, werd drie jaar geleden op vraag van het generaal-kapittel opgestart. Volgens François-Xavier Cazali, prior-generaal van de Broeders van Saint-Jean, heeft de studie systematische misstanden binnen de congregatie aan het licht gebracht. Wij hopen dat wij nu de verzoening binnen onze congregatie kunnen opstarten.

Het rapport Begrijpen en helen, een historische, theologische en psychologische studie van de excessen van de gemeenschap in de afgelopen vijfendertig jaar, onthult dat 72 van de 871 broeders die hun geloften aflegden in de gemeenschap zich in de periode van 1975 tot 2022 aan wangedrag hebben schuldig gemaakt. Er zijn 167 slachtoffers geïdentificeerd. Eerder raakte al bekend dat ook de oprichter pater Marie-Dominique Philippe zich daaraan schuldig heeft gemaakt. Het rapport verwijt hem dat hij als het ware het systeem van controle en seksueel en spiritueel misbruik heeft geïntroduceerd. 

Voor de Franse katholieke Kerk is het bijzonder pijnlijk dat er recent ook nog over andere nieuwe kerkelijke gemeenschappen en bewegingen die grote uitstraling hadden in het laatste kwart van de vorige eeuw gelijkaardige rapporten werden gepubliceerd, met als meest pijnlijke wellicht dat over misbruik bij de Arkgemeenschappen dat ook de stichter Jean Vanier in opspraak bracht. De voormalige dominicanen en paters Thomas en Marie-Dominique Philippe van de Broeders van Sint-Jan hadden met al die gemeenschappen nauwe contacten. Maar de prior François-Xavier Cazali waarschuwt dat dit niet mag leiden tot de conclusie dat zij de oorzaak waren van de problemen die zich voordeden in al deze gemeenschappen. Wij mogen hen niet tot zondebok maken.

Bron: La Croix