Benedictijnen delen kloosterrecepten in nieuw tv-programma

'The Abbey’s Recipes' is te zien op de themazender 'Food Network’ (Discovery+).
13/08/2023 - 14:37
Don Salvatore (kok), Don Anselmo (verteller) en Don Riccardo (proever van de gerechten)
Don Salvatore (kok), Don Anselmo (verteller) en Don Riccardo (proever van de gerechten) © Food Network

Monastieke specialiteiten zoals trappistenbier of Siciliaans gebak vonden al snel hun weg buiten de kloosters. Maar vele andere kloostergeheimen en recepten uit de kloosterkeuken bleven eeuwenlang geheim. Tot vandaag. Want sinds kort is op de Italiaanse kookzender ‘Food Network’ (van Discovery+) het nieuwe programma ‘Le Ricette Del Convento’ (inmiddels ook in het Engels als The Abbey’s Recipes) te zien, waarin de benedictijnen Don Salvatore, Don Anselmo en Don Riccardo hun passie voor voedsel delen en oude geheimen uit de kloosterkeuken met een ruimer publiek delen.

Het uitgangspunt van het programma is een boek met monastieke recepten uit heel Sicilië, dat bewaard wordt in de bibliotheek van de benedictijnenabdij. In elke aflevering tonen de drie monniken de bereiding van deze eeuwenoude gerechten met nauwgezette aandacht voor detail. De recepten zijn niet enkel afkomstig uit de kloosters van de benedictijnen, maar evenzeer van monniken van de franciscanen, augustijnen en andere kloosterorden. Hier een daar zijn er zelfs Arabische invloeden, van in de periode dat Sicilië Arabisch was. 

Tijdens elke aflevering delen de drie monniken een recept. Zij tonen hoe je verse ingrediënten in de moestuin kan vinden, hoe je ze kan bereiden en koken, en uiteindelijk ook hoe je ze kan presenteren. Het uitgangspunt is telkens een recept met historische wortels uit de kloostertraditie. Iedere keer worden ook enkele ‘goed bewaarde kloostergeheimen en kooktips’ met het publiek gedeeld. De kijkers hebben tijdens de voorbije afleveringen onder meer kennis gemaakt met biancomangiare (vanillemelkpudding), cutumè (ricottapannenkoekjes) en bucatini alla contadina (spaghetti-achtige pasta met ricotta, schapenkaas en worst). Don Salvatore, die ooit studeerde aan een horecaschool in Catania vond ook enkele recepten in een klein boekje met kloosterrecepten uit Catania, de op één na grootste stad van Sicilië na Palermo die beroemd is om zijn vele kloosterrecepten. Daarbij ook St. Agatha's olijven, een dessert in de vorm van olijven gemaakt van amandelspijs.

Bron: Aleteia

‘Le Ricette Del Convento’