Bevrijdingstheoloog Frei Betto in gesprek met de paus

De 78-jarige dominicaan nodigde de paus uit naar de VN-klimaattop COP30 van 2025 in Brazilië.
24/08/2023 - 12:53

De Braziliaanse bevrijdingstheoloog en auteur Frei Betto had gisteren een korte ontmoeting met paus Franciscus. Naar eigen zeggen sprak hij na de wekelijkse audiëntie op woensdag met de paus over het Amazonegebied, in het vooruitzicht van de VN-Klimaatconferentie Cop30, van 2025 in Belém do Pará (Brazilië). 

De dominicaan vertelde 'Radio Vaticaan' dat die VN-conferentie moet worden aangegrepen om de strijd tegen de klimaatcrisis te versterken. De aanwezigheid van de paus tijdens de conferentie ‘in het hart van de Amazone’ kan volgens hem een belangrijke impuls geven aan de klimaattop. Daarom nodigde hij hem gisteren uit naar Belém do Pará. ‘Franciscus beloofde mij dat hij het voorstel ernstig zal overwegen.’ Wat het eigen land betreft meent Betto dat er nog veel werk moet verricht worden om de democratie te versterken en om de inkomensongelijkheid weg te werken. 

(vervolg na de afbeelding)

Frei Betto nodigde de paus uit naar de klimaatconferentie in het Amazonewoud
Frei Betto nodigde de paus uit naar de klimaatconferentie in het Amazonewoud © Vatican Media

Woordvoerder van de inheemsen en de allerarmsten

De dominicaan Carlos Alberto Libânio Christo, beter bekend als Frei Betto, staat al sinds het bewind van de militaire junta in zijn land op de barricaden. Wereldwijd raakte hij bekend om zijn inzet tegen onrecht en uitsluiting en zijn verdediging van de mensenrechten. Dat zorgde er ook voor dat hij van 2003 tot eind 2004 raadgever was van de socialistische president Lula en coördinator werd van een programma tegen honger in Brazilië. Maar uit protest tegen het economische beleid van de toenmalige regering nam hij eind 2004 ontslag. Eerder was hij ook bemiddelaar tussen het Cuba van Fidel Castro en de leiding van de katholieke Kerk in dat land.

Recenter kwam hij in het nieuws met zijn aanklacht tegen de manier waarop de regering onder Bolsonaro de coronacrisis had aangepakt. Vandaag staat hij vooral bekend als een fel pleitbezorger van de rechten van de inheemse bevolking. Dat leverde hem al de bijnaam van ‘ambassadeur van de inheemsen’ op. 

Bron: Vaticannews.va