Wonder van Fatima vereist onderzoek

Begin augustus kreeg een Spaanse tiener het zicht terug. Maar de weg naar een kerkelijke erkenning als wonder is nog lang…
31/08/2023 - 09:00
Paus Franciscus in gesprek met gelovigen in Fatima
Paus Franciscus in gesprek met gelovigen in Fatima © Santuário de Fátima

Volgens Aleteia moet er nog een lang traject worden bewandeld om de genezing van een tiener op zaterdag 5 augustus 2023, tijdens het rozenkransgebed van de paus in Fatima, als wonder te erkennen. Een meisje met een visuele beperking uit Spanje verklaarde toen dat zij na de tijdens de plechtigheid van zaterdagmorgen met de paus het zicht had herwonnen. ‘Ik opende mijn ogen en ik kon perfect zien. Onze-Lieve-Vrouw heeft mij een enorm geschenk gegeven dat ik nooit zal vergeten!’, getuigde de 16-jarige Jimena, die de afgelopen twee en een half jaar het grootste deel van haar gezichtsvermogen had verloren. De oogziekte werd door artsen als ongeneeslijk beschouwd.

Het verhaal spreekt natuurlijk sterk tot de verbeelding en ging de wereld rond. Maar om over een wonder te spreken is meer nodig. Allereerst moet nog afgewacht worden of de genezing wel duurzaam is. Paus Benedictus XIV schoof daarvoor in de 18e eeuw zeven criteria naar voor : 

  • De ziekte moet ernstig of ongeneeslijk zijn
  • De echte diagnose van de ziekte moet zeker en nauwkeurig zijn (door de geneeskunde gesteld)
  • De ziekte moet organisch zijn (psychische ziekten worden niet in aanmerking genomen)
  • Geen enkele behandeling mag het genezingsproces op gang brengen.
  • Genezing moet plotseling en onmiddellijk zijn
  • De genezing moet totaal zijn en zonder regressie voor bepaalde symptomen
  • Genezing moet duurzaam zijn (zonder terugval)

Zeker is dat de tiener zelf haar herstel als ‘ongelooflijk’ beschouwt. Ook kardinaal Juan José Omella reageerde ondertussen ten persoonlijke titel dat er wellicht sprake is van een wonder. ‘Ze zag niet, en nu ziet ze wel’, vatte hij kort en bondig samen. Maat dat betekent nog niet automatisch dat er ook een kerkelijke erkenning van het wonder volgt. Ter illustratie: Sinds de eerste verschijning van Onze-Lieve-Vrouw aan Bernadette zijn er sinds de verschijningen meer dan 7.000 dossiers van genezingen neergelegd in Lourdes. Daarvan zijn er tot op vandaag slechts 70 door de Kerk ook echt als wonder erkend.

Bron: Aleteia